Αρχική Καλώς Ορίσατε Παρουσίαση Συλλόγου

Παρουσίαση Συλλόγου

Από Ένωση Σπάρτης

Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας είναι ένα μικρασιατικό σωματείο με πλούσια  δράση, που εκτείνεται σε 84 και πλέον χρόνια λειτουργίας, από την ίδρυσή της  μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε ως μια ζεστή εστία με σκοπό την αποκατάσταση των προσφύγων τα πρώτα χρόνια του ξεριζωμού, ως ένας «οίκος» στη φιλόξενη  αγκαλιά του οποίου έβρισκαν ανακούφιση, υλική και ηθική στήριξη οι κατατρεγμένοι Σπαρταλήδες, η πλειοψηφία των οποίων είχε εγκατασταθεί στη συνοικία της Νέας Ιωνίας.

Στη συνέχεια, καθώς οι δημιουργικοί αυτοί άνθρωποι πρόκοβαν, προόδευαν και διακρίνονταν όλο και περισσότερο, το σωματείο προόδευε και διακρινόταν κι αυτό παράλληλα. Με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές του εξελισσόταν σε ένα δυναμικό και πρωτοπόρο σωματείο, με ιδιαίτερη συμβολή στα κοινωνικά  και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης στην οποία έδρευε, τη Νέα Ιωνία, αλλά και με ξεχωριστή φροντίδα να αποτελεί πάντα το σημείο αναφοράς όλων των Σπαρταλήδων που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας  και ολόκληρου του κόσμου.

Όμως, καθώς περνάει ο καιρός, φεύγουν πια από τη ζωή και οι τελευταίοι εκπρόσωποι της πρώτης γενιάς των προσφύγων, αυτής της πολύπαθης αλλά και πολύπειρης γενιάς. Σήμερα η δεύτερη και η τρίτη γενιά έχουν αναλάβει το χρέος και το ιερό καθήκον να συνεχίσουν το έργο τους και να το μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.

Σκοπός μας είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τη διάσωση και ανάδειξη της  ιστορίας και του πολιτισμού της αλησμόνητης εκείνης πατρίδας, της Σπάρτης της  Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Τα τεχνολογικά μέσα της εποχής μας διευκολύνουν στο έργο αυτό. Όμως, μας δυσκολεύει η απόσταση που μεγαλώνει από το  πέρασμα του χρόνου, από τα πρόσωπα που χάνονται, από τις μνήμες που  κινδυνεύουν να σβήσουν..

Στοχεύουμε, όμως, ακόμα παραπέρα από τη μουσειακή επιβίωση του ιστορικού  και λαογραφικού υλικού που κατέχουμε. Αναζητούμε και επιθυμούμε να  αναδείξουμε την ύπαρξη και μετεξέλιξη όλων αυτών των χαρακτηριστικών που  μεταφέρει ο μικρασιατικός πολιτισμός στις μέρες μας, στην προσωπικότητα και την ταυτότητά μας, στην καθημερινότητά μας, στα έργα της σύγχρονης  πολιτιστικής δημιουργίας.

Η γνώση του παρελθόντος οδηγεί κάθε γενιά στην κατανόηση του παρόντος της και διαμορφώνει εποικοδομητικά το μέλλον και τη συνέχειά της.

Επιστολή Προέδρου

Νοέμβριος 2014

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Από καιρό η διοίκηση της Ενώσεώς μας είχε διαπιστώσει ότι η ιστοσελίδα της χρειαζόταν μια δημιουργική μετεξέλιξη, μιαν ανανέωση. Θεωρούσε ότι ένας πρώτος κύκλος ανοικτής διαδικτυακής επικοινωνίας όχι μόνον με όλους εσάς, αλλά και με ένα ευρύτερο κοινό, με φορείς και αρχές, έπρεπε πια να κλείσει και με την πείρα που αποκτήθηκε ν’ ανοιγεί ένας καινούριος με ουσιαστικότερη και πιο αποτελεσματική στόχευση.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου πλέον θα πρέπει κανείς να υπολογίζει κάθε έξοδο η ανάγκη συχνής επικοινωνίας μαζί σας εμποδιζόταν από το μεγάλο κόστος των δαπανών για τις εκτυπώσεις των προσκλήσεων και των ενημερωτικών σημειωμάτων αλλά και της ταχυδρόμησής των.

Η λειτουργία μιας συνεχώς εμπλουτιζόμενης με ενημερωτικό υλικό των εκάστοτε δράσεων, εισηγήσεων και παρεμβάσεών μας αλλά και η αέναη «αποθήκευση» στοιχείων της ιστορίας και του πολιτισμού της αξέχαστης πατρίδας μας, Σπάρτης, είναι ένας στόχος ελκυστικός αλλά θα πρέπει να είναι και υλοποιήσιμος.

Αλίμονο αν δεν μπορούσαν τόσο οι παλιότεροι, νεότεροι και νέοι Σπαρταλήδες να μην κρατήσουν, μέσω αυτής της δυνατότητας που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, ψηλά την Ιδέα και την Ευθύνη της διαιωνίσεως του ονόματός μας, ως απογόνων των από την Σπάρτη Μικρασίας καταγομένων.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου της Ενώσεως που σε εκτέλεση αποφάσεων τους πήραν την ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη.

Κλείνοντας απευθύνω έκκληση στους χρήστες του διαδικτύου να συνεργαστούν μαζί μας με όποιον τρόπο θα έκριναν αυτοί πιο τελεσφόρο για τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας αλλά και για τη συνεχή ανανέωση της εμφάνισής της.

Με θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Χάρης Σαπουντζάκης

Επιστολή Προέδρου

Δεκέμβριος 2005

Αγαπητοί φίλοι
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Ένωσης

Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας με τη συμπλήρωση πια 72 χρόνων ζωής, που διανύθηκε δημιουργικά, χωρίς σταματημό και πισωγυρίσματα, στέκεται με ελπίδα κι αισιοδοξία στο καινούριο που φέρνει ο 21ος αιώνας: την άμεση και δυναμική δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σας, μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτόν. Η ιστοσελίδα της Ένωσης είναι μια πραγματικότητα, μια ελκυστική πρόκληση για όλους μας. Για εμάς, ως διοίκηση από τη μια και για εσάς ως μέλη, ως φίλοι, ως χρήστες του διαδικτύου από την άλλη.

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους που όχι μόνον κατέθεσαν την ιδέα αλλά και φρόντισαν με πολύ κόπο και μεράκι να την υλοποιήσουν και παράλληλα να ζητήσω την ουσιαστική συνδρομή όλων στην παραπέρα στήριξη και ανανέωση των κειμένων, του φωτογραφικού υλικού, κλπ., ώστε η ιστοσελίδα μας να είναι από κάθε πλευρά αντάξια των ως τώρα επιτυχημένων παρεμβάσεών μας στο χώρο της ιστορίας και του πολιτισμού.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Χάρης Σαπουντζάκης

Επιστολή Υπευθύνου

 Δεκέμβριος 2005

Αγαπητοί φίλοι

Η ανάγκη για τη δημιουργία ιστοσελίδας της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας δημιουργήθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, την εξάπλωση των σύγχρονων μορφών επικοινωνίας και την εξέλιξη του τρόπου αναζήτησης της πληροφορίας, καθώς ως σωματείο επιδιώξαμε πάντοτε
(και σε μεγάλο βαθμό επιτύχαμε) να είμαστε πρωτοπόροι στη διάσωση και διάδοση των στοιχείων του Μικρασιατικού πολιτισμού, που αφορούν κύρια τη μικρή αλησμόνητη πατρίδα μας, αλλά και του χώρου αυτού γενικότερα.

Κάθε οργανισμός, όμως, κινητοποιείται μόνον όταν η ικανοποίηση μιας ανάγκης τού έχει γίνει επιτακτική για τη διατήρησή του στη ζωή. Κατ’ αντιστοιχία και εμείς αισθανόμαστε πλέον την αδήριτη ανάγκη να πλησιάσουμε τους νέους ανθρώπους, να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, να τους φέρουμε κοντά μας, να τους αφιερώσουμε το χώρο που τους αξίζει για να παραλάβουν αυτή την κληρονομιά και να την οδηγήσουν στο μέλλον.

Και για να μιλήσω λίγο πιο προσωπικά, η ιδέα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας δημιουργήθηκε καθώς παρακολουθούσα πριν από μερικά χρόνια τον οκτάχρονο γιο μου να σερφάρει στο διαδίκτυο και σήμερα τους εξάχρονους μαθητές μου να ανατρέχουν σε εκπαιδευτικούς ηλεκτρονικούς τόπους, να αναζητούν πληροφορίες, να επιλέγουν και να αντλούν το υλικό που τους είναι χρήσιμο. Χαίρομαι γιατί τους παραδίνουμε ένα μικρό κομμάτι από τον πολιτισμό, γιατί τους δίνουμε την ευκαιρία να προβληματιστούν για την ιστορική τους μνήμη, για τις ρίζες και κάποια κομμάτια της ταυτότητάς τους.
Λυπάμαι μόνο που δεν θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα λυπητερά, νοσταλγικά παραμύθια της Ανατολής, όπως ήμουνα τυχερή και τα πρόλαβα εγώ, ειπωμένα από τα χείλη των παππούδων της 1ης γενιάς.

Σήμερα ο γιος μου, Μικρασιάτης 4ης γενιάς, παίρνει μέρος στο σχεδιασμό αυτής της ιστοσελίδας και με “προκαλεί” να του υποσχεθώ τη δημιουργία ενός ξεχωριστού τμήματος ειδικά αφιερωμένου στα παιδιά.
Εύχομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσω να κρατήσω την υπόσχεσή μου…

Κυριακή Σαπουντζάκη

Ειδική Γραμματέας Δ.Σ.
Υπ. Βιβλιοθήκης, Εκδόσεων και Εφαρμογών Τεχνολογίας

Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Περισσότερα