Home Ομάδα Σκακιού Ιστορικό Ομάδας Σκακιού

Ιστορικό Ομάδας Σκακιού

by Ένωση Σπάρτης

Το Σκάκι στην Ένωση πρωτοεμφανίστηκε το έτος 1981 με χορηγία του αειμνήστου Γαβριήλ Τσακίρη. Οι αρχικοί δάσκαλοι ήταν ο Παναγιώτης Αλεβιζάκης, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Μιχαήλ Φύτρος. Η Ένωση τότε δεν ήταν γραμμένη στην Ελληνική Ομοσπονδία Σκακιστικών Σωματείων.

chess1Το 1985 ανέλαβε τη διδασκαλία ο Νίκος Ορνιθόπουλος, ο οποίος μας παρότρυνε να γίνουμε μέλος της Ε.Σ.Ο., γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή κάθε παίκτη που “δημιουργούσαμε” και αναδεικνύαμε μας τον έπαιρναν άλλα σωματεία. Με την εγγραφή μας στην Ε.Σ.Ο. άρχισαν τα παιδιά να παίζουν σταδιακά στα τοπικά πρωταθλήματα: παιδικά, παμπαίδων, μικτά νεανικά, Κύπελλο Σπύρος Μπίκος και στα διασυλλογικά. Η ομάδα μας πάντα ήταν στην Β΄ Τοπική κατηγορία. Μια χρονιά ανεβήκαμε στην Α΄ Τοπική (το έτος 2001). Σε ατομικό επίπεδο όμως πάντοτε πηγαίναμε αρκετά καλά. (φωτογραφία 1 αριστερά)

Το 1985 από το Δήμο Ν. Ιωνίας με τη συνεργασία της Ένωσης Σπάρτης και της Ε.Σ.Ο. στις αίθουσές μας έγινε πενταεθνές Τουρνουά Σκακιού στο οποίο συμμετείχαν πρωταθλητές από Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρωσία και Τουρκία. Συμμετείχε μάλιστα και η τότε πρωταθλήτρια κόσμου ΤΣΙΜΠΟΥΡΝΤΑΝΙΤΖΕ. Το τουρνουά διήρκησε 10 ημέρες.

chess2Οι επιτυχίες μας ξεκινήσαν πρώτα με το Δημήτρη Γλιγλίνο που πήρε την πρώτη θέση στην Αττική στο Σχολικό Πρωτάθλημα. Το 2000 έγινε το “μεγάλο μπαμ” μετά την επιτυχία της Μαριάνθης και της Αριάδνης Ελμαλόγλου στο Ατομικό πρωτάθλημα Αττικής και την πρόκρισή τους στα τελικά Ελλάδος που έγιναν στην Πάτρα. Η Μαριάνθη Ελμαλόγλου έγινε Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Ατομικό και η Αριάδνη Ελμαλόγλου Δευτεραθλήτρια Ελλάδας. Μεγάλες στιγμές!!!(φωτογραφία 2 αριστερά).

chess4 chess3Τα δυο κορίτσια αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Χαλκιδική και έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα. Η Μαριάνθη Ελμαλόγλου το έτος 2004 ήρθε Τριταθλήτρια Ελλάδας στο Ατομικό Πρωτάθλημα που έγινε στην Κρήτη. (φωτογραφίες 3 & 4 αριστερά)

Κάθε χρόνο στην Ένωση, το μήνα Ιούνιο, γίνεται το Ετήσιο Τουρνουά του Συλλόγου μας με μεγάλη επιτυχία και αυξανόμενο αριθμό συμμετοχών. Σε συλλογικό επίπεδο το 2001 γίναμε Πρωταθλητές Αττικής στο Μικτό Νεανικό και πήραμε το Κύπελλο Αττικής. Η Ένωση τότε βράβευσε τα παιδιά που συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς με μετάλλια.

Φέτος στο κύπελλο Αττικής για παιδιά κάτω των 12, για πρώτη φορά η Ένωση Σπάρτης κατέκτησε τη 2η θέση στην Κατάταξη και πήρε το Κύπελλο της Δευτεραθλήτριας Ομάδας Αττικής.

– Ο Χατούδης Γεράσιμος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Χαλκιδικής έλαβε την 9η θέση. Επίσης έφερε ισοπαλία, με τον πρωταθλητή Κόσμου του ίδιου Τουρνουά που ήταν 11 χρονών. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2006 ήρθε 5ος, ισοβαθμίζοντας στη 2η θέση.

– Η Ελμαλόγλου Μαριάνθη, στο Διεθνές τουρνουά Νικαιας έλαβε την τρίτη θέση. Στο Πανελλήνιο ισοβάθμισε στην πέμπτη θέση. Στο 71ο τουρνουά Αμπελοκήπων ήρθε 1η νεανίδα. Στο Ατομικό πρωτάθλημα Αττικής του 2006-07 έλαβε τη 2η θέση και πήρε το κύπελλο.

– Ο Βαγγέλης Χατζούδης στο Σκακιστικό Κάμπινγκ Ασημακοπούλου πήρε για την επιτυχία του υποτροφία ενός έτους για εκμάθηση πληροφορικής.

– Ο Κουνουβέλης Μιχάλης το νέο παιδί θαύμα της Ενώσεως, αφού πήρε μέρος στο Ατομικό Πρωτάθλημα Αττικής στην κατηγορίακάτω των 8 ενώ είναι μόνο 5,5 ετών έκανε τέσσερις νίκες σε έξι αγώνες και δέχτηκε το θαυμασμό όλων και του δόθηκε κύπελλο του μικρότερου αγωνιστή της διοργανώσεως. Στο σχολικό πρωτάθλημα βορείων προαστείων βγήκε πρωταθλητής νηπίων με χρυσό μετάλλιο.

– Ο Μπάσης Θεόδωρος στο ίδιο σχολικό πρωτάθλημα βγήκε δεύτερος. Στο πρωτάθλημα Αττικής βγήκε τρίτος.

Όλα αυτά τα χρόνια το Τμήμα Σκακιού δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 150 μέλη σε μόνιμη βάση, ενώ, φυσικά, είναι αμέτρητος ο αριθμός των παιδιών που κατά καιρούς έχουν περάσει ευχάριστες ώρες κοντά μας παίζοντας σκάκι, απλά δίνοντας διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους, χωρίς να επιθυμούν να δώσουν συνέχεια λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες επίσημους και τουρνουά.

Σήμερα η ομάδα μας αριθμεί πάνω από 100 μέλη, με επίσημα δελτία της Ε.Σ.Ο. και δραστηριοποιείται γύρω από έναν σταθερό πυρήνα 30 πολύ ενεργών μελών. Βρισκόμαστε σε φάση ανανέωσης του δυναμικού μας, καθώς εγγράφονται συνεχώς καινούργια παιδιά με καλές δυνατότητες, που χρειάζεται να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία.

Όλα αυτά υπό τη διδασκαλία του Διεθνούς Μαιτρ Νικολόζ Μαναγκάτζε, που ασχολείται 30 χρόνια με το σκάκι, έχει υπάρξει Πρωταθλητής Γεωργίας και μέλος της Εθνικής Ομάδας Γεωργίας (μέχρι 20 ετών) και έχει σημαντικότατες διακρίσεις σε τουρνουά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα οποία έλαβε μέρος. Και υπό την καθοδήγηση του Νίκου Χατόγλου, του Αντιπροέδρου της Ένωσης, που όλα αυτά τα χρόνια είναι η ψυχή του τμήματος, ο ακούραστος δάσκαλος, φίλος και υποστηρικτής των παιδιών και των προσπαθειών τους. φωτογραφία 5 αριστερά)

Η συμμετοχή στην ομάδα του σκακιού είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ γιατί σκοπό έχουμε να πλησιάσουμε τη νεώτερη γενιά και να τη φέρουμε σε επαφή με την Ένωση.

Τα μαθήματα γίνονται στις εγκαταστάσεις μας.

Ώρες Λειτουργίας:

Παρασκευή          6.00 – 8.00 μ.μ.
Σάββατο                6.00 – 8.00 μ.μ.

 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

 

Το 2006 για την Ιστορία του Τμήματος Σκακιού μας ήταν μια σημαδιακή χρονιά!

Στις 11 του Δεκέμβρη εγγράφεται ως παίκτης ο κ. Κυριάκος Γρυπαίος. Δεν είναι κάποιος απλός παίκτης. Μαθηματικός στο επάγγελμα. Είναι ένα παλιό στέλεχος της Εθνικής Νέων (έτη 1986-1987), ενώ 4 φορές είχε ατομικές διακρίσεις με δεύτερη θέση σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Υπήρξε αθλητής του Πρωτέα Ν. Κόσμου και βασικός παίκτης Α’ Εθνικής ομάδας.

Με τη συμμετοχή του το Σκάκι μας ενδυναμώνεται πολύ. Έτσι αποφασίζεται λόγω των πολλών προσόντων ν’ αναλάβει ως δάσκαλος-προπονητής τις Ακαδημίες του συλλόγου. Ακολουθούν μεγάλες επιτυχίες. Η Ένωση από τη Β΄ τοπική κατηγορία ανεβαίνει στην Α΄ και ακολουθεί ο θρίαμβος του 2012, όταν η ομάδα μας ανεβαίνει στην Γ΄Εθνική Κατηγορία!

Φωτό Γρυπαίου

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2009-2015

2009

 

 • Τη χρονιά αυτή η ανδρική ομάδα ανεβαίνει από τη Β΄ τοπική στην Α΄.
 • Σε ατομικό επίπεδο είχαμε τα εξής αποτελέσματα

 

Ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα

Μιχάλης Κουνουβέλης: 4ος στα αγόρια κάτω των 8 ετών

Αγγελική Ίσαρη: 5η στα κορίτσια κάτω των 8 ετών

Κωνσταντίνα Λάλλου: 6η στα κορίτσια κάτω των 8 ετών

 

Ατομικά πρωταθλήματα Αττικής

Μαρίσα Βλάχου: 2η κάτω των 10 ετών

Αγγελική Ίσαρη : 2η κάτω των 8 ετών

Γεράσιμος Χατζούδης: 3ος κάτω των 14 ετών

Αντώνης Αμπατζής: 3ος κάτω των 18 ετών

 

Σχολικά Πρωταθλήματα Ατομικά Αττικής (τελική φάση)

Αγγελική Ίσαρη: Πρωταθλήτρια Α΄ τάξης Δημοτικού

Μαρίσα Βλάχου: 3η στη Γ΄ τάξη Δημοτικού

 

21η Σκακιστική Συνάντηση (6 Δεκεμβρίου 2009)

Η Ένωση στους χώρους της οργανώνει το τουρνουά αυτό, στο οποίο συμμετέχουν 96 σκακιστές, μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Ν. Ιωνίας και ομόρων δήμων.

 

2010

Διεθνείς μαιτρ διδάσκουν Σκάκι στη Νέα Ιωνία

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας οργανώνεται από την Ένωση, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Ν.Α κι από 10-15 Ιανουαρίου 2010 η παροχή μαθημάτων Σκακιού από την παγκόσμια Οργάνωση Σκακιού, τη γνωστή FIDE.

Καταρρίπτεται το προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής των Ινδιών, αφού τα μαθήματα παρακολουθούν 47 υποψήφιοι διαιτητές, έναντι των 45.

 

Ομαδικό πρωτάθλημα παμπαίδων -12

Ισοβαθμήσαμε στην 8η θέση που έδινε πρόκριση στα τελικά Αττικής, γιατί βάσει των κριτηρίων βρεθήκαμε στην 9η θέση, που δεν έδινε δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση.

 

2ο Σχολικό Πρωτάθλημα Ν. Ιωνίας και Περιφερειακό Βορειοανατολικής Αττικής (27/2/2010)

Η επιτυχία από πλευράς συμμετοχής ήταν μεγάλη.

Πήραν μέρος 238 μαθητές και δόθηκαν 48 προκρίσεις για τα τελικά σχολικά πρωταθλήματα Αττικής. Βραβεύτηκε ο επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδος και μέλος της Εθνικής Ομάδας Χριστόδουλος Μπανίκας. Τον εβράβευσε ο Πρόεδρος , τότε του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

 

φωτό

 

Στις «Ιωνικές μέρες» του Δήμου Ν. Ιωνίας οργανώθηκε επίδειξη σιμουλτανέ του κ. Χρήστου Γκορίτσα με 40 αντιπάλους, πολλοί των οποίων ήσαν Ιωνιώτες, μεταξύ των οποίων και ο τότε δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους.

2011

3ο Σκακιστικό σχολικό πρωτάθλημα

 • Στις 13/3/2011 διοργανώνεται από την Ένωσή μας και το Δήμο Ν. Ιωνίας με συμμετοχή 200 μαθητών από τους δήμους Ν. Ιωνίας,- Ηρακλείου,-Μεταμόρφωσης,-Λυκόβρυσης,- Πεύκης,- Φιλοθέης,- Ψυχικού.
 • Στις Ιωνικές μέρες του Δήμου Ν. Ιωνίας ο Κυριάκος Γρυπαίος δίνει αγώνα σιμουλτανέ με 40 παιδιά σχολείων της Ν. Ιωνίας.
 • Στα τελικά ομαδικά Αττικής Παίδων και Παμπαίδων συνδιοργανωτές είναι η Ε.Σ.Σ.Ν.Α, ο Δήμος Ν. Ιωνίας και η Ένωσή μας.
 • Οργανώθηκαν Σεμινάρια διαιτησίας. Πήραν το χρίσμα 36 νέοι διαιτητές εκ των οποίων οι 9 προέρχονταν από τη Ν. Ιωνία, μέλη της Ομάδας Σκακιού της Ενώσεως.
 • Ο κ. Νίκος Χατόγλου, υπεύθυνος του Τμήματος Σκακιού της Ενώσεώς μας εκλέγεται Αντιπρόεδρος Β΄ της Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

 

Φωτό κ. Ν. Χατόγλου

 

2012

ΘΡΙΑΜΒΟΣ! Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΗ Γ΄ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ύστερα από μια σειρά εξαιρετικών …………….. η ομάδα μας κατέλαβε την …. θέση στο Πρωτάθλημα Αττικής και ανέβηκε στην Γ΄Εθνική Κατηγορία Ελλάδος.

Για ένα σύλλογο που καλλιεργεί καθαρά ερασιτεχνικά το Σκάκι επρόκειτο για μια μοναδική επιτυχία!

Οι αθλητές που αγωνίσθηκαν σ’ όλην τη διάρκεια των αγώνων ήσαν οι εξής: Κυριάκος Γρυπαίος, Ιωάννης Παντελίδης, Γεώργιος Καλδής, Αντώνιος Αμπατζής, Ανδρέας Κονδύλης, Μαριάνθη Ελμαλόγλου, Ευάγγελος Τριανταφύλλης, Ιωάννης Λάλλος, Ανδρέας Λυκερίδης.

 

Φωτό ομάδας

 

4ο Σκακιστικό Σχολικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα (Βόρειος Τομέας Αθηνών) (3-3-2012)

Με έδρα την Ν. Ιωνία η Ένωσή ας σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Ιωνίας και την Ε.Σ.Σ.Ν.Α διοργάνωσαν το 4ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ν. Ιωνίας στους χώρους του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας.

Υπήρξε συμμετοχή-ρεκόρ! Πήραν μέρος 507 μαθητές από 25 δήμους. Εφαρμόστηκε το Ελβετικό σύστημα των 6 δήμων. Παρών ήταν και ο δήμαρχος ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης.

Οι αθλητές της Ένωσης έχουν τις παρακάτω επιτυχίες:

Δημήτρης Πενέσης:5η θέση στο Ατομικό Πρωτάθλημα με πρόκριση στο Πανελλήνιο. Επίσης κατέκτησε την 3η θέση στο σχολικό, με πρόκριση για την Χαλκιδική.

Αγγελική Ίσαρη: 2η θέση στα Νεανικά Αττικής 2012. Στη συνέχεια κατάφερε να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πράγας! Επίσης αναδείχθηκε 1ο κορίτσι στο σχολικό πρωτάθλημα κοριτσιών και 2η στο Μεσογειακό πρωτάθλημα.

 

ΦΩΤΌ Πενέση και Ίσαρη

 

2013

Η επιτυχία της μεγάλης ομάδας ήταν ότι διακρίθηκε στην Γ΄Εθνική Κατηγορία.

Οι αθλητές που αγωνίστηκαν ήσαν οι εξής:

1)     Αντώνης Αμπατζής

2)     Κυριάκος Γρυπαίος

3)     Μαριάνθη Ελμαλόγλου

4)     Γεώργιος Καλδής

5)     Ανδρέας Κονδύλης

6)     Μιχάλης Κουνουβέλης

7)     Ιωάννης Λάλλος

8)     Κωνσταντίνα Λάλλου

9)     Κωνσταντίνος Πανταζής

10) Ιωάννης Παπαγεωργίου

11) Παν. Πενέσης

12)  Γεωργία Μαρία Σαγιά

13) Ευάγγελος Τριανταφύλλης

14) Γεράσιμος Χατζούδης

 

Κορυφαίες επιδόσεις

Γ. Χατζούδης 8/9

Κων/να Λάλλου 6/8

Κων. Σταυράκογλου 4/4

Μιχ. Κουνουβέλης 6/7

 

Φωτο των 4

 •      Η ομάδα Παμπαίδων-12 επέτυχε να κατακτήσει την 6η θέση στην Αττική.
 •  Αγωνίστηκαν οι εξής: Μιχ. Κουνουβέλης, Κοσμάς Κανελλάκης, Δημ. Πενέσης, Ιω. Παναγιώτου, Αγγ. Ίσαρη, Νίκος Μικρομάστορας, Ιω. Λαγανάκος.
 • Στο μικτό πρωτάθλημα Παίδων- Παμπαίδων η Ένωση κατέλαβε την 7η θέση στην Αττική. Αγωνίστηκαν οι : Ιω. Λάλλος, Κοσμάς Κανελλάκης, Δημ. Πενέσης, Ηλ. Ιωαννίδης, Κων/να Λάλλου, Αγγ. Ίσαρη, Γεωργία Σαγιά, Κων. Σταυράκογλου, Μιχ. Κουνουβέλης, Νίκος Μικρομάστορας.

 

2014

Η Ένωση συνεχίζει να αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία!

Οι αθλητές:

Κυρ. Γρυπαίος

Γεωρ. Καλδής

Αντ. Αμπατζής

Ανδρ. Κονδύλης

Μαρ. Ελμαλόγλου

Κων/να Λάλλου

Κων. Σταυράκογλου

Ιω. Λάλλος

Μιχ. Κουνουβέλης

Ευάγ. Τριανταφύλλης

Δημ. Πενέσης

Ιω. Παπαγεωργίου

Βασ. Τσούλη

Αγγ. Ίσαρη

Βάϊα Τσεκούρα

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:

ΟΓεράσιμος Χατζούδης πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθηνών .

 

Ατομικές επιδόσεις

 • Αγγ. Ίσαρη: Πρωταθλήτρια στην 6η τάξη Δημοτικού στην Αττική.

 

 • Στο πρωτάθλημα Παμπαίδων (-8) πήραμε την 6η και 8η θέση στην Αττική.

Η ομάδα μας: Κυρ. Κεσκιλίδης, Μαν. Ρεβεστάς, Μιχ. Τσοπανίδης, Αλέξ. Προυτσάλης, Βάϊα Τσεκούρα, Στ. Τσεκούρα.

 

 • Στο Ομαδικό Παίδων-Κορασίδων του 2014 κατέλαβε την 5η θέση χάνοντας στην ισοβαθμία τη συμμετοχή της στα τελικά Ελλάδος.

Αγωνίστηκαν οι: Μιχ. Κουνουβέλης, Λάλλου Κων/να, Ξανθ. Τσερνοντεμπάι, Κων. Σταυράκογλου, Αγγ. Ίσαρη, Ηλ. Ιωαννίδης.

 

 • Στο Ετήσιο Τουρνουά της Ένωσης στις 8 Ιουνίου 2014 πήραν μέρος 72 σκακιστές σχολείων της Ν. Ιωνίας, της Μεταμόρφωσης, της Λυκόβρυσης, του Ηρακλείου κ.λ.π.
 • Η Αγγ. Ίσαρη ήλθε 2η στην Αττική και η Κων/να Λάλλου κατέλαβε την 2η θέση στην ……. κατηγορία.

 

 

 

 

Related Articles