Αρχική Μικρό Χρονικό

Μικρό Χρονικό

Από admin

1933, 25 Ιουνίου: Αποφασίζεται η ίδρυση του συλλόγου “Ένωσις Σπαρταλίδων Ν. Ιωνίας “τα Σπάρτα” με έδρα τη Νέα Ιωνία, ως συνέχεια της “Ένωσης Σπαρταλήδων” με έδρα την Αθήνα, το 1923. Το πρώτο Δ. Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Ιορδ. Δημητριάδης,

Αντ/δρος: Κοσμάς Νικολάίδης,

Γ. Γραμματέας: Αντών. Σαπουντζάκης,

Ταμίας: Νικ: Χατζησταθόγλου,

Μέλη: Χρ. Παλόγλου, Ιππ. Γεωργιάδης, Παν. Παγιασλής, Χρ.Τσοτάνογλου, Σωτ. Γαβριήλογλου.

1943, 30 Οκτωβρίου: Μεγάλη Ερανική Επιτροπή υπό τον Πατάρων Μελέτιο και όλες τις προσωπικότητες της Σπάρτης (Μ. Μηνάίδης, Βασ. Αρτεμιάδης, Γαβρ. Τσακίρης, Βασ. Πετράκης κ.α.) συλλέγει μεγάλο ποσό για την ανακούφιση 500 απόρων οικογενειών, στην καρδιά της Κατοχής.

1949: Ξεκινάει η προσπάθεια για την ανέγερση κτιρίου, ύστερα από την εξεύρεση οικοπέδου, που να περιλαμβάνει χώρους για τη δράση του συλλόγου, ως φορέα πολιτισμού. Πρόεδρος ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων. Μετέχουν ο Μελέτιος, ο Ελ. Δαμιανίδης, η Ευθ. Ουλκέρογλου, ο Ν. Χατζησταθόγλου (τότε πρόεδρος) και άλλες 50 προσωπικότητες από την ευρεία περιφέρεια των Αθηνών. Το 1951 παραχωρείται από το Υπουργείο Κοιν. Προνοίας το οικόπεδο του Συλλόγου, έκτασης 750 τ.μ., ενώ ο Δήμος εκτελεί τα έργα κάλυψης του ρέματος.

1956, 13 Μαΐου: Γίνεται με επισημότητα η θεμελίωση του κτιρίου από τον τότε δήμαρχο Κ. Κιοφτερτζή, τον Πρόεδρο Βασ. Αρτεμιάδη (που είχε προσφέρει πολλά από εράνους Σπαρταλήδων του εξωτερικού), τον μηχανικό Μιχ. Κιουρτσόγλου. Ο
“Οίκος Σπάρτης” όπως ονομάσθηκε, κτίριο και φορέας θα είναι έτοιμος στην πρώτη του μορφή το 1961, επί προεδρίας Κ. Νικολάίδη, και θα γίνει ο μοναδικός σχεδόν χώρος εκδηλώσεων στη Νέα Ιωνία για δέκα και πλέον χρόνια.

10ετία 1970: Η επέκταση του κτιρίου κι η προσθήκη ορόφου. Οι δωρεές των Σπαρταλήδων στηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικού Πνευματικού Κέντρου.

1980, 23 Νοεμβρίου: Γίνονται τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου από το βασικό χορηγό της Γαβριήλ Τσακίρη. Ουσιαστικά αρχίζει και τη λειτουργία του το “Πνευματικό Κέντρο” της Ενώσεως, που στα 28 χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα οργάνωσε ή φιλοξένησε εκατοντάδες εκδηλώσεις (ομιλίες, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά βραδινά, διαγωνισμούς, σεμινάρια, ημερίδες, ελεύθερο πανεπιστήμιο κ.λπ.). Η Βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται (σήμερα αριθμεί 7.000 τόμους βιβλίων). Το Αναγνωστήριο δέχεται σε καθημερινή βάση δεκάδες αναγνωστών, ενώ ήδη από το 1978 έχει αρχίσει η εκδοτική παραγωγή, με πρώτο το έργο του Βάσου Βογιατζόγλου: “Η Πισιδία της Μ. Ασίας”.
Θ’ ακολουθήσει η έκδοση ακόμα 8 έργων από τον ίδιο συγγραφέα αλλά και τους Χάρη Σαπουντζάκη, Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, Αντώνη Καζαντζόγλου, που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της αξέχαστης πατρίδας. Αρχίζει την έκδοση της η εφημερίδα του συλλόγου “Σπάρτη της Ανατολής”.

1984: Αρχίζει τη λειτουργία του Τμήμα Σκακιού και τον επόμενο χρόνο οργανώνεται Πενταεθνές Τουρνουά, με τη συμμετοχή παγκόσμιων πρωταθλητών. Το Τμήμα συνεχίζει με επιτυχία τη δράση έως σήμερα, αναδεικνύοντας πρωταθλητές και πανελληνιονίκες.

1990: Γίνεται η σημαντικότερη τροποποίηση Καταστατικού. Ο σύλλογος ονομάζεται”Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας”. Εμπλουτίζεται η σκοποθετική του και ανοίγονται νέοι ορίζοντες.

1992,19-22 Νοεμβρίου: Οργανώνεται, με τη συνδρομή του Δήμου Ν. Ιωνίας, το 5ο Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Αττικής, αφιερωμένο “στην εγκατάσταση των προσφύγων στους Δήμους και στις Κοινότητες της Αττικής” με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την Καταστροφή.

1993, 29 Ιανουαρίου: Η Ένωση Σπάρτης “αδελφοποιείται” με το Δήμο Σπαρτιατών σε επίσημη τελετή στο δημαρχείο της πρωτεύουσας της Λακωνίας.

1993, 30 Δεκεμβρίου: Η Ένωση τιμάται από την Ακαδημία Αθηνών για “Όσα υπέρ της Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού πράττει”.

1995: Αρχίζει ο θεσμός της βράβευσης νέων Σπαρταλήδων αλλά και νέων μη Σπαρταλήδων (περιοχής Νέας Ιωνίας οι δεύτεροι), που εισάγονται σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας. Διαρκεί 7 χρόνια. Θα βραβευθούν 120 νέοι και νέες. Την ίδια περίοδο γίνονται τιμητικές εκδηλώσεις για την πρώτη προσφυγική γενιά, τους Σπαρταλήδες χαλιτζήδες, τους εκπαιδευτικούς και τους δημιουργούς (συγγραφείς, καλλιτέχνες).

1998,13 Σεπτεμβρίου: Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ομιλεί στην Ένωση για τον Χρυσόστομο Σμύρνης. Ανακηρύσσεται “Πρώτον τη τάξει Επίτιμο Μέλος”.

2000, 6 Μαΐου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος ιερουργεί στους ναούς της Σπάρτης, ύστερα από ειδική πρόσκληση του Διοικ. Συμβουλίου, μέλη του οποίου Τον υποδέχονται εκεί.

2002, Σεπτέμβριος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύσσεται “Επίτιμος Μέγας Ευεργέτης της Ενώσεως” σε ειδική τελετή στο Πνευματικό Κέντρο της, παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, πολλών Ιεραρχών και άλλων προσωπικοτήτων.

2000-2008: Εντείνεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του κτιρίου, αλλά και των δράσεων του Συλλόγου, ώστε όλοι οι χώροι να είναι απολύτως λειτουργικοί. Αρχίζει η διαμόρφωση του Μουσείου Ενθυμημάτων.

2008: Η Ένωση συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής ανοίγοντας φτερά για νέους ορίζοντες.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Περισσότερα