Home Δράσεις Η ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

by Ένωση Σπάρτης

Ύστερα από πρόσκληση του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Διδυμότειχου Ορεστειάδας και Σουφλίου, του δημάρχου Ορεστειάδας και του Ερευνητικού Κέντρου «Ανδριανούπολις» η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Χάρη Σαπουντζάκη και το γεν. γραμματέα της κ. ΛουκάΧριστοδούλου συμμετέσχε σε εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από τηΜικρασιατική Καταστροφή και το διωγμό των Ελλήνων της Ανατ. Θράκης, στο διήμερο 6-7 Οκτωβρίου 2012 στην πόλη της Ορεστειάδας.
Ολόκληρη η πρώτη ημέρα (Σάββατο, 6 Οκτωβρίου) ήταν αφιερωμένη στη Σμύρνη, μέσα από την παρουσίαση- έκθεση καρτ-ποστάλ, χαρτών, πινάκων κ.λ.π. του κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Η βασική εκδήλωση έγινε στο χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανουπόλεως. Εκεί ύστερα από την παρουσίαση του κ. Χριστοδούλου από τους υπεύθυνους της εκδήλωσης κ.κ. Δημ. Κιηγμά και Γεώργ. Ρυζιώτη, έγινε η προβολή των καρτών και ο κατάλληλος σχολιασμός από τον συλλέκτη.
Το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το χώρο εχειροκρότησε θερμά τον κ. Χριστοδούλου και στο πλαίσιο των τοποθετήσεων κλήθηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χάρης Σαπουντζάκης να μιλήσει για τη Σπάρτη Πισιδίας και ν’ αναφερθεί στις ανάλογες προσπάθειες για τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Μ. Ασίας του Συλλόγου των Σπαρταλήδων στο χώρο της Ν. Ιωνίας.
Ο κ. Χριστοδούλου συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην εργασία του δήλωσε ότι δωρίζει στους διοργανωτές ολόκληρη τη σειρά των καρτ-ποστάλ, πινάκων, χαρτών κ.λ.π. προκειμένου η έκθεση να εξακολουθήσει να λειτουργεί ώστε να γίνει δυνατή η επισκεψιμότητά της από τα σχολεία της περιοχής.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Οκτωβρίου αρχικά τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό της Ορεστειάδας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ορεστειάδας με θέμα: «90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και από το διωγμό της Ανατολικής Θράκης».
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης ο οποίος παρουσίασε το θέμα «η αστική αποκατάσταση τωνπροσφύγων στην Αττική». Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ο κ. Σαπουντζάκης αναφέρθηκε στην ιστορία της προσφυγούπολης της Ν. Ιωνίας, την προέλευση των ξεριζωμένων κατοίκων της από τη Σπάρτη, τη Σμύρνη, την Ινέπολη, την Αλάϊα, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κων/λη κ.λ.π. και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ωσότου χάρη στο δυναμισμό τους, την ευφυία τους και τα ιδιαίτερα προσόντα τους στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και το εμπόριο σύντομα ανέδειξαν τη Ν. Ιωνία ως μια πόλη πρότυπο οικονομικής αλλά και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Τελειώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης και απευθυνόμενος στον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό και το Δήμαρχο κ. Δημ. Μουζά τους μετέφερε τους χαιρετισμούς των παλαιοτέρων αλλά και νεοτέρων κατοίκων της Ν. Ιωνίας καθώς και όλων των μελών της κοινότητας των Σπαρταλήδων και τους παρέδωσε τόμους των εκδόσεων του συλλόγου.
Εκτός του κ. Σαπουντζάκη εισηγητές ήσαν : ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης πανεπιστημιακός , ο κ. Δημ. Κιηγμάς, καθηγητής, μέλος του Ερευνητικού Κέντρου «Αδριανούπολης», ο κ. Γεώργιος Ρυζιώτης, εκπ/κός και ο κ. Βασ. Παραπαγκίδης, δικηγόρος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ένωσης Σπάρτης, μέσα από την παρουσία των δυο εκπροσώπων της, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πόλη της Ορεστειάδας και οι διοργανωτές οργάνωσαν προς τιμή τους ειδική επίσκεψη-ξενάγηση στο Κάραγατς και την Αδριανούπολη (επί τουρκικού εδάφους), προκειμένου να δουν εκ του πλησίον τα τεκμήρια της ελληνικής παρουσίας, του απόντος ελληνισμού εκεί.
Η περίπτωση της «εκχώρησης» της Ανατολικής Θράκης είναι κάτι που πονά πολύ, ακόμη και σήμερα και βέβαια απόλυτα δικαιολογημένα τους Θράκες, διότι η Θράκη παραχωρήθηκε αμαχητί στην Τουρκία, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει Ελληνική.

Related Articles