Home Δράσεις Κοπή πιτας 2022

Κοπή πιτας 2022

by Ένωση Σπάρτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βράδυ Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου 2022! Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, αφού δεν μπόρεσε για λόγους «πανδημίας» πέρυσι να κόψει την Βασιλόπιττά της τόλμησε εφέτος έστω και αργά, να προχωρήσει στην οργάνωση αυτής της γιορτής, που πάντα διακρινόταν για την ιδιαίτερη μεγαλοπρέπειά της δίνοντας το αρμόζον κύρος στην παράδοση.

Αλλά αυτή η βραδιά είχε ένα ιδιαίτερο λόγο που έπρεπε να γίνει. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να τιμήσει τον τέως Πρόεδρο της Ενώσεως, τον Χάρη Σαπουντζάκη ονομάζοντάς τον Επίτιμο και άλλη καλύτερη ευκαιρία να οργανωθεί αυτό με την κοπή της πίτας δεν υπήρχε! Άλλωστε από μόνο του αυτό το γεγονός λειτούργησε δυναμικά.

Ο τέως Πρόεδρος με την 35ετή συνεχή θητεία (1985-2019) είχε συμβάλει πολύ στην πρόοδο του Συλλόγου και την ανάδειξή του πανελλήνια. Η ατμόσφαιρα πλέον ήταν εξαιρετικά συγκινησιακή και φορτισμένη.

Η τελετή ξεκίνησε με τη μικτή χορωδία του Ο.Π.Α.Ν. του δήμου Ν. Ιωνίας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Βαγ. Σαραντίδη που έψαλε τα κάλαντα.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γεν. Γραμματέας κ. Στ. Παπαγερασίμου για μια σύντομη αναφορά του βαθέος παρελθόντος (πρόεδρος Κοσμάς Νικολαΐδης) με το σήμερα, και την πορεία του Συλλόγου προς το μέλλον και την περίοδο Σαπουντζάκη.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ. Απόστραπτε από ευγένεια, καλοσύνη, πραότητα αλλά κύρος. Με τη συνοδεία του πρωτοσύγκελλου κ. Επιφάνιου και του διακόνου ευλόγησε την πίτα και έδωσε τις ευχές του, με μια λέξη: Ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη.

Ο σεβασμιότατος στην ομιλία του έπλεξε το εγκώμιο του τιμωμένου και μίλησε για την γνωριμία του όταν ξεκίνησε τη θητεία του στη Ν. Ιωνία, πριν από 8 χρόνια. Ήταν ο πρώτος που στάθηκε δίπλα του και τον βοήθησε να γίνει γνωστός και τόσο αγαπητός στη Ν. Ιωνία. Έγινα, είπε «κι εγώ Μικρασιάτης και αγάπησα τη Μικρασία, τη Σπάρτη, τη Νέα Ιωνία, την Ένωση Σπάρτης και τον Χάρη Σαπουντζάκη».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σίμος Ιντζόγλου, ο οποίος αφού ευχήθηκε Χρόνια Πολλά σε όλους κάλεσε στο βήμα την Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για να κόψουν ένα κομμάτι πίτα και να απευθύνουν τις ευχές τους.

Η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κα Δέσποινα Θωμαΐδου, μίλησε για τον αγώνα του Δήμου στον δύσκολο καιρό της πανδημίας και ευχήθηκε σε όλους για την καινούργια χρονιά, ενώ συγχάρηκε τον αγαπημένο «δάσκαλο» Χάρη, για όσα έκανε στην πολιτεία.

Ακολούθησαν οι δημοτικές παρατάξεις:

«Δημιουργία-Αλληλεγγύη», με τον Παν. Μανούρη, ο οποίος κατασυγκινημένος μίλησε για τον δάσκαλό του στο Δημοτικό και την τιμή που ο ίδιος είχε οργανώσει με την παρουσία παλιών συμμαθητών του στο δάσκαλό τους

– η «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» με τον Χρ. Κανλή και

– η «Νέα Ιωνία 21ος αιώνας» με τον γιατρό Αθαν. Αποστολόπουλο

που ευχαρίστησαν τον Χάρη Σαπουντζάκη για αυτά που προσέφερε στη πόλη, ως Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας.

Τέλος κλήθηκε ο εκ των μεγάλων ευεργετών της Ένωσης, βιομήχανος κ. Παύλος Θωμόγλου επιστήθιος φίλος του τιμωμένου, ο οποίος εξαιρετικά συγκινημένος μίλησε γι’ αυτόν.

Το τελευταίο κομμάτι όφειλε να το κόψει ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης, αυτός που διαδέχθηκε τον Χάρη, ο Λουκάς Χριστοδούλου. Αφού έκανε μια άκρως επαινετική εισαγωγή, οργάνωσε μια παρουσίαση φωτογραφιών από τη ζωή του τιμωμένου ως δημοσιογράφου, ως δασκάλου, ως Σχολικού Συμβούλου, ως εκ των ιδρυτών της Ο.Π.Σ.Ε., ως αντιδημάρχου Ν. Ιωνίας, ως Προέδρου της Ένωσης Σπάρτης, ονόμασε τις προσωπικότητες που κάλεσε στην Ένωση Σπάρτης, και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, και τους Προέδρους της Δημοκρατίας Παπούλια, Παυλόπουλο) κ.α.

Τελειώνοντας, ζήτησε από τον τιμώμενο να ανέβει στο βήμα. Με πολλή δυσκολία και με τη βοήθεια μελών του Συλλόγου ο Χάρης Σαπουντζάκης ανέβηκε. Καθήμενος βρήκε το κουράγιο να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι διοργάνωσαν αυτή την εκδήλωση και τον ανακήρυξαν Επίτιμο Πρόεδρο. Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα είπε:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε θερμά. Είναι πολύ τιμητικό να ονομάζεται κανείς “Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης”. Στα 100 χρόνια ζωής και δράσης αυτού του Συλλόγου έχουν ονομαστεί μόνο 2 Επίτιμοι Πρόεδροι. Ο Γαβριήλ Τσακίρης και ο Κοσμάς Νικολαΐδης. Εγώ είμαι ο 3ος!

Τι να πω, ίσως και να το άξιζα! Υπηρέτησα επί 50 χρόνια τον σύλλογο ως «μουσλίμ» (αφιερωμένος δηλαδή). Η μισή μέρα μου, κάθε μέρα ήταν αφιερωμένη στην Ένωση! Μαζί με εξαιρετικούς συνεργάτες από τους χώρους των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, της Οικονομίας, πιστεύω ότι ανεβάσαμε την Ένωση ψηλά, ώστε σήμερα να χαίρει Πανελλήνιας ακτινοβολίας.

Η σκέψη μου είναι σ’ αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή αλλά και στους νέους που βλέπω ότι με πολύ ενθουσιασμό θέλουν να την υπηρετήσουν. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν».

Ακολούθησαν 3 βραβεύσεις: Της μαθήτριας Σοφίας Βάγιας που αρίστευσε στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις του 2021 και των σκακιστών Μιχάλη Κουνουβέλη και Βασίλη Κοσμετάτου.

Τις απονομές πραγματοποίησαν ο κ. Νίκος Παντελίδης και ο κ. Νίκος Χατόγλου ενώ την παρουσίαση των τιμωμένων έκαναν οι κυρίες Βασιλεία Κλαύση-Ζαχαράκη και Έλσα Παναγιωτάκη-Σφυράκη.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ιωάν. Κατσαγκόλης, η Αντιδήμαρχος Γκέλυ Σακαλόγλου, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Γρίβα και Αναστασία Κλάρα, εκπρόσωποι των Μικρασιατικών Σωματείων Αλαγιωτών, Σμυρναίων, Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, Καππαδοκών, του Ιωνικού Συνδέσμου και της Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ρουμελιώτικης Εστίας, του Ο.Φ.Ν.Ι. και του Φ.Ο.Ν.Ι. ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην Πρόεδρο του Συλλόγου «Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου» κα Βασιλική Ευστρατιάδου και το μέλος του Δ.Σ. Ελένη Μωραΐτου που ήρθαν από την Κόρινθο για να τιμήσουν την εκδήλωσή μας.

Και του Χρόνου να είμαστε πάλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.


Στιγμιότυπα


Related Articles