Αρχική Δράσεις Ιστορικό Γεγονός η Χειροτονία του Επισκόπου Αμβρόσιου ως Βοηθού Επισκόπου της Μητροπόλεως Πισιδίας . Παρούσα στην τελετή η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας.

Ιστορικό Γεγονός η Χειροτονία του Επισκόπου Αμβρόσιου ως Βοηθού Επισκόπου της Μητροπόλεως Πισιδίας . Παρούσα στην τελετή η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας.

Από Ένωση Σπάρτης

Η Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 καταγράφεται πλέον ως μια μεγάλη στιγμή για την νεότερη ιστορία της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου στην Αττάλεια χειροτονήθηκε από τον ίδιο τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, ως βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου, ο θεοφιλέστατος Ευδοκιάδος Αμβρόσιος.

Επρόκειτο για ορισμό βοηθού μητροπολίτη για πρώτη φορά στη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εποχή. Για πρώτη φορά βοηθός του αειμνήστου μητροπολίτη Κων. Βαλιούλη το 1910, είχε ορισθεί ο «Άγιος των Πισιδών» και μετέπειτα τελευταίος μητροπολίτης Πισιδίας Μελέτιος, πριν από τον ξεριζωμό της ανθούσης ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Πισιδία, (με επίκεντρο την πατρίδα του, Σπάρτη) την Παμφυλία και τη Λυκία.

Στη χειροτονία του Αμβροσίου συλλειτούργησαν, εκτός του προεξάρχοντος Πατριάρχου και οι: μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Κυδωνιών Αθηναγόρας και Σηλυβρίας Μάξιμος καθώς και ο πρωτοσύγκελλος Ανδρέας.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από κληρικούς, αγιορείτες μοναχούς, συγγενείς του Αμβροσίου, πιστούς από την Πόλη, προσκυνητές από την Ελλάδα αλλά και Ρώσους και Ουκρανούς Ορθοδόξους. Την Ένωσή μας εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας κ. Κοσμάς Χατόγλου ο οποίος εγχείρισε στον Παναγιότατο, στον Σωτήριο και στον Αμβρόσιο συγχαρητήριες επιστολές του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και αναμνηστικές περγαμηνές.

Ο Παναγιότατος χαιρέτισε την προαγωγή του Αμβροσίου κι εξέφρασε την εκτίμησή του στο πολυσχιδές έργο του Σωτηρίου αναδεικνύοντας τις ικανότητές του και τονίζοντας την μεγάλη προσφορά του στη Μητρόπολη Πισιδίας. Κάλεσε τον επίσκοπο να παραδειγματιστεί και να εμπνέεται από τον Σωτήριο.

Σύντομη προσλαλιά απηύθυνε κι ο Σωτήριος, ο οποίος ειδικότερα αναφέρθηκε στον αοίδιμο συμπατριώτη μας μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιο.

Προς το τέλος ο Παναγιότατος εξήγησε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με την εκκλησία της Ρωσίας και ζήτησε από τους πιστούς να μείνουν στο πλευρό του Σωτηρίου, του Αμβροσίου και των ιερέων Λάμπρο και Βλαδίμηρο.

Στην επίσημη Τράπεζα που ακολούθησε μίλησε και ο χειροτονηθείς Αμβρόσιος, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες.

Ο κ. Χατόγλου είχε την ευκαιρία να τονίσει το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος και ευχήθηκε στον θεοφιλέστατο Αμβρόσιο κάθε επιτυχία στο εξαιρετικά «λεπτό» έργο που αναλαμβάνει και τόνισε ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Ενώσεως.

Η αποστολή του κ. Κοσμά Χατόγλου, η οποία είχε προετοιμαστεί επαρκώς και οι ενέργειές του έτυχαν ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν ο μόνος εκπρόσωπος μικρασιατικού σωματείου κατά την Χειροτονία του Αμβροσίου.

Η Ένωση Σπάρτης στηρίζει με κάθε τρόπο την Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας και είναι στο πλευρό του Σωτηρίου και του Αμβροσίου.


Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Περισσότερα