Home Δράσεις Με εξαιρετικά πανηγυρικό τρόπο κόπηκε η βασιλόπιτα της Ενώσεως Σπάρτης Μ.Ασίας

Με εξαιρετικά πανηγυρικό τρόπο κόπηκε η βασιλόπιτα της Ενώσεως Σπάρτης Μ.Ασίας

by Ένωση Σπάρτης

Η εκδήλωση της Κοπής της Βασιλόπιτας στο Πνευματικό Κέντρο της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας είχε ορισθεί για τις επτά το βράδυ της Κυριακής, 13 Ιανουαρίου 2019. Το πρόβλημα για τους οργανωτές ήταν ότι πολύ νωρίτερα δεν είχε απομείνει κάθισμα και δεν υπήρχε χώρος για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τους καλεσμένους τους, που έφθαναν κατά κύματα. Υπολογίσθηκαν σε τετρακόσιους όλοι όσοι έγινε δυνατό να παραμείνουν στις αίθουσες και η διοίκηση ζητούσε κατανόηση κι εξέφραζε ευχαριστίες.

H εισαγωγή αυτή ήταν απαραίτητη να γίνει για να καταφανεί το πόσο αυτό το σωματείο, παρότι έχει ήδη συμπληρώσει 85 χρόνια ζωής, προσπαθεί χρόνο με τον χρόνο με τις σοβαρές και καλές οργανωμένες δράσεις του να συνεχίζει να κερδίζει την εκτίμηση της κοινωνίας όχι μόνο της Νέας Ιωνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το Παράρτημα Ν. Ιωνίας του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο έψαλλε τα κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων ενώ χόρεψε και τραγούδησε μικρασιάτικους σκοπούς.

Η ειδική γραμματέας Ιωάννα Σαπουντζάκη, αφού ευχαρίστησε τις υπευθύνους του Λυκείου, παρεκάλεσε την κ. Μαρία Μουλαρά – Βαγιάκου να πει δυο λόγια για το έργο του Παραρτήματος του Λυκείου, αλλά και για τις στολές των παιδιών και το πρόγραμμα που εκτέλεσαν.

Η κ. Μουλαρά – Βαγιάκου, με τον πολύ ευγενικό και ήρεμο τρόπο που εκφράζεται, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Λυκείου Ελληνίδων στη Νέα Ιωνία, πριν από 25 τόσα χρόνια, όταν ο πρόεδρος της Ένωσης που ήταν τότε και Αντιδήμαρχος είχε θέσει την πρώτη υπογραφή στην αποδοχή του αιτήματος για την ίδρυση του Παραρτήματος Ν. Ιωνίας, το οποίο έκτοτε άρχισε και συνεχίζει να προσφέρει ένα σημαντικό έργο που έχει να κάνει με την ανάδειξη της Ελληνικής Παράδοσης (μουσική) τραγούδια, χοροί, τοπικές ενδυμασίες κ.λ.π.

Αμέσως μετά κλήθηκε ν’ ανέβει στο βήμα ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κοσμάς Χατόγλου, για τον καθιερωμένο απολογισμό της χρονιάς που είχε λήξει.

Ο ομιλητής δεν περιορίστηκε ν’ αναφερθεί στο ειδικό πολιτιστικό πρόγραμμα του συλλόγου, με την ευκαιρία των 85 χρόνων του, αλλά επεκτάθηκε και σε τομείς, που κυρίως αναλύονται στις γενικές συνελεύσεις, όπως είναι τα έργα συντήρησης του ακινήτου του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες αξιοποίησης, κατά τον καλύτερο τρόπο, των κληροδοτημάτων, για να αντιλαμβάνεται και το ευρύ κοινό το μεγάλο βάρος που επωμίζονται τα στελέχη της διοίκησης στην προσπάθεια ν’ αναδείξουν ό,τι εθελοντικά κλήθηκαν να υπηρετήσουν.

Ακολούθησε η ευλόγηση της βασιλόπιτας.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Ανέων, κ. Μακάριο και τον πανοσολογιότατο πρωτοσύγκελλο κ. Επιφάνιο ευλόγησε τη βασιλόπιτα, ενώ αμέσως μετά απηύθυνε θερμότατο χαιρετισμό σε όλους τους παρισταμένους, επαινώντας τα στελέχη της Ενώσεως για το έργο τους. Ευχήθηκε στην Ένωση αλλά και στον πρόεδρό της, να τα εκατοστήσουν και να μη σταματήσουν να εργάζονται για τις μεγάλες ιδέες: τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Ακολούθησε ο σεβασμιότατος Ανέων κ. Μακάριος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου αφού η μητρόπολη Αννέων ανήκει στο Πατριαρχείο κι αναφέρεται στην ευρεία περιοχή της Ιωνίας.

Αμέσως μετά κλήθηκαν να κόψουν ένα κομμάτι της πίτας και ν’ απευθύνουν τις ευχές τους: o δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου, η οποία προκάλεσε ξεχωριστή συγκίνηση στον πρόεδρο όταν αφιέρωσε το κομμάτι στη σύζυγό του, ο πρώην δήμαρχος κ. Πέτρος Μπουρδούκος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κ. Δέσποιδα Θωμαΐδου, ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου κ. Στέφανος Τσερπάνης και ο κ. Κυριάκος Χήνας, εκπρόσωπος της Α.Ε.Κ (τομέας Ιστορίας – Πολιτισμού).

Και πλέον είχε φτάσει η ώρα της απονομής τιμητικής πλακέτας στην 14χρονη σκακίστρια της Ένωσης, την Βάγια Τσεκούρα, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έγινε στο Σαντιάγκο της Ισπανίας, το Νοέμβρη. Η Βάγια έδωσε 11 αγώνες, νίκησε στους 5, έφερε μια ισοπαλία και έχασε στους υπόλοιπους 5, αφού υπερέβαλε τον εαυτό της, καθώς οι αντίπαλές της από μεγάλες χώρες της υφηλίου ( Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Νότιο Αφρική, Ελβετία, Η.Π.Α, Γαλλία κ.λ.π.) την ξεπερνούσαν στην αρχική κατάταξη.

Για τη Βάγια μίλησε ο υπεύθυνος του Τμήματος Σκακιού Νίκος Χατόγλου, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα πολύ γελαστός κι ενθουσιώδης, αφού μόλις είχε γυρίσει από τον πρώτο αγώνα, που έδινε, στην Ελευσίνα, η ομάδα Σκακιού, μετά την άνοδό της στη Β΄ Εθνική κατηγορία και ήταν… νικηφόρος!

Την απονομή μέσα σε χειροκροτήματα έκανε ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης.

Τα επόμενα 15 λεπτά ανήκαν στον πρόεδρο και την Ιωάννα Σαπουντζάκη, οι οποίοι παρουσίασαν το πρωτότυπο θέμα « Βήματος….. εγκώμιον».

Μέσα από 42 εικόνες παρέλασαν μεγάλες προσωπικότητες από τους χώρους: της Εκκλησίας (Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μητροπολίτες Πατάρων και Πισιδίας και Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας), της Βουλής (πρόεδρος Βουλής), της Δικαιοσύνης (αντ/δρος Αρείου Πάγου), των Ενόπλων Δυνάμεων (αρχηγός στόλου), της Ακαδημίας Αθηνών (πρόεδρος Ακαδημίας και μέλη της), της Αυτοδιοίκησης (όλοι οι Δήμαρχοι Ν. Ιωνίας, αλλά και δήμαρχοι από τη Σπάρτη της Λακωνίας, τον Λευκόνοικο Κύπρου κ.λ.π.), του Πολιτισμού (καθηγητές Σχολής Καλών Τεχνών, ποιητές, συγγραφείς, μουσικοί κ.λ.π.), της Οικονομίας (πρόεδρος Ε.Β.Ε.Α) του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ανέβηκαν στο βήμα της Ενώσεως στο διάστημα μεταξύ 1959 – 2019 (60 χρόνια), αφότου δηλαδή άρχισε να λειτουργεί ο χώρος του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης, ο οποίος στην αρχή έφερε τον τίτλο «Οίκος Σπάρτης».

Η Χορωδία της Ενώσεως με διευθυντή τον μουσικοσυνθέτη Στάθη Ουλκέρογλου έκλεισε τη γιορτή με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, που περιελάμβανε και χριστουγεννιάτικους ύμνους αλλά και ξένα τραγούδια.

Στα κομμάτια της βασιλόπιτας που μοιράστηκαν υπήρχαν δυο αξιόλογα κοσμήματα και 15 αναμνηστικά της νέας χρονιάς, ενώ μοιράστηκε δωρεάν όπως πάντα το ετήσιο τεύχος της «Σπάρτης της Ανατολής».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους όπως ανακοινώθηκε από την ταμία Ξένια Παλλιόγλου, εκτός όσων ήδη αναφέρθηκαν και οι εξής: οι αντιδήμαρχοι: Χρήστος Χατζηιωάννου, Όλγα Ακιανίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Γιάννης Λαζαρίδης, Φώτης Τσομπάνογλου, Βέτα Γεωργιάδου, Βασίλης Χριστοδούλου, Χρήστος Αναμουρλόγλου, ο κ. Σάββας Νάνος, δημ. Σύμβουλος Μεταμόρφωσης, ο κ. Συμεών Χατζηαγγελής, πρόεδρος Τοπικής Ν. Δ, ο αντ/δρος της Ο.Π.Σ.Ε κ. Γιάννης Τριανταφυλλίδης και ο Ταμίας κ. Κώστας Αναγνωστάκης, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κ. Χρυσούλα Αθηνάκη, η γενική γραμματέας του Σωματείου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών κ. Λαμπρινή Σπανοπούλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Καππαδοκία» κ. Κούλα Μπρόλιου, ο πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Γιάννης Κοντίτσης και ο επίτιμος πρόεδρος κ. Τάκης Κωστιδάκης, ο γενικός γραμματέας του Ο.Φ.Ν.Ι κ. Παντελής Χατζηιωάννου και η αρχηγός της ομάδας χάντμπολ κ. Σοφία Ναϊσίδου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών κ Αθανάσιος Ραφτόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Μανώλης Στρατής.

Από την «Ανατολή» ήταν ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης, από την ΔΙΑΠΕΕ ο κ. Γιάννης Δαρμογιάννης, από τον «Φυσιολατρικό Όμιλο» ο επίτιμος πρόεδρος κ. Νίκος Χομπάς, από τον Σύλλογο Προκοπιέων η κ. Μαρία Χατζηγεωργιάδου, από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων, ο πρόεδρος κ. Όμηρος Ακιανίδης, από το σωματείο Αγίου Γεωργίου Ψυχικού, η πρόεδρος κ.Κωνσταντίνα Μακαντάση, από τον σύλλογο «Ρωμιών Πράξεις» η κ. Έλλη Κόβη, πρόεδρος, από τον Σύλλογο Γαλατά Κων/λης η πρόεδρος κ. Λέτα Λουδάρου, ο έφορος αγώνων της Ε.Σ.Ο κ. Παναγιώτης Σκλαβούνης, η Λέλα Μπανούση.

Κι ακόμη ο πανεπιστημιακός κ. Αλέξανδρος Δαμιανάκος, ο από τη Μάνη δικηγόρος κ.Πιέρρος Πλαγιανάκος, ο καρδιολόγος κ. Ανδρέας Καρούζος, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Σακαλόγλου, ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Κλεισιούνης, η αντιπρόεδρος της Α΄/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Ιωνίας κ. Κωνσταντίνα Σιμονετάτου.

Από την ionia net παρίστατο ο κ. Απόστολος Σαλονικίδης και από την εφημερίδα «Ανατολή» η κ. Μαρία Βασιλοπούλου.

Και βέβαια οι χορηγοί της Ένωσης: Χρήστος Αγιακλόγλου και Γρηγόρης Τηνιακός.

Από την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας


Related Articles