Αρχική Δράσεις Με επιτυχία τελέσθηκε κι εφέτος η Ετήσια Εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ.Ασίας

Με επιτυχία τελέσθηκε κι εφέτος η Ετήσια Εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ.Ασίας

Από Ένωση Σπάρτης

Από πέρσι, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας, είχε αποφασισθεί να διαρκεί 2 ημέρες η Ετήσια Εορτή της Ενώσεως, ώστε να ξεδιπλωθούν ανετότερα και πιο οργανωμένα τα επί μέρους στοιχεία της.

Έτσι το Σάββατο, 21 Απριλίου 2018, το βράδυ, στον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Αναργύρων, χοροστατούντος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ. Επιφάνιου, τελέσθηκε ο «μέγας Εσπερινός» και η Αρτοκλασία. Ο ναός ήταν κατάμεστος από εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι σε ατελείωτες ουρές προσκυνούσαν τα άγια λείψανα αγίων που βρίσκονται στους ναούς της περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και τη μεγάλη εικόνα της «Παναγίας της διασώζουσας», που έχει έρθει από την Πισιδία.

Ο πανοσολογιότατος περιστοιχιζόμενος από δεκάδες ιερέων, αναφέρθηκε στις αξέχαστες πατρίδες και στην «αγιοτόκο Πισιδία» ευχόμενος υγεία και δύναμη στα μέλη της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας.

Την Κυριακή, 22 Απριλίου, το πρωί πάλι στο ναό των Αγίων Αναργύρων, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το ιερό Μνημόσυνο, στη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν κατά τη Μικρασιατική καταστροφή και στα «Τάγματα Εργασίας», αλλά και των προέδρων, μελών Δ.Σ. της Ενώσεως και Ευεργετών, στη διάρκεια των 85 χρόνων της λειτουργίας του Συλλόγου.

Ακολούθησε το 2ο μέρος της εκδηλώσεως, το λεγόμενο «πανηγυρικό», στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης.

Το πρόγραμμα, όπως πάντα, ξεκίνησε με τη χορωδία της Ενώσεως , η οποία υπό τη δ/νση του μουσικοσυνθέτη κ. Στάθη Ουλκέρογλου εξετέλεσε ένα ειδικό για τη περίσταση πρόγραμμα.

Ακολούθως η ειδική γραμματέας κ. Ιωάννα Σαπουντζάκη καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους και παρακάλεσε να είναι πάντα κοντά στο σύλλογο, που γιορτάζει άλλωστε τα 85/χρονά του. Κάλεσε τον πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη για τον καθιερωμένο «πανηγυρικό λόγο».

Ο κ. Σαπουντζάκης σο σύντομο λόγο του έκανε μνεία των λεγόμενων «Προδρομικών Συλλόγων» δηλαδή του Συλλόγου Σπάρτης Μ. Ασίας (έτος ίδρυσης 1923, τόπος Αθήνα) και στον Ελληνικό Σύλλογο Πισιδών Σμύρνης (έτος ίδρυσης 1913, τόπος Σμύρνη) των οποίων οιονεί καθολικός διάδοχος, είναι η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας. (1933 – Ν. Ιωνία).

Ωστόσο δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην τρέχουσα εξαιρετικά δραματική επικαιρότητα, στα ελληνοτουρκικά. Αναφέρθηκε στο ψήφισμα των Σπαρταλήδων της Μ. Ασίας, οι οποίοι από το 1918 ζητούσαν την Ένωση της Σπάρτης με τη μητέρα Ελλάδα και τις μεγάλες διώξεις των Τούρκων που ακολούθησαν, σε αντίποινα για τον έκδηλο πατριωτισμό τους, παραθέτοντας ονόματα και γεγονότα.

Τελειώνοντας ήλθε στο σήμερα αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία με τόσο σθένος υπερασπιζόμαστε για ν’ αντιμετωπίσουμε τις απαράδεκτες διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια «λεόντειο συνθήκη νικητή προς νικημένο ( με την Ελλάδα, σύμμαχο των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην πορεία ουσιαστικά «συμμάχων» της Τουρκίας, να βρίσκεται στη θέση του ηττημένου). Μια συνθήκη άδικη, απαράδεκτη, απάνθρωπη, όπως με συντομία ανέλυσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ένωση Σπάρτης δεν είναι ένα απλό σωματείο πολιτιστικό ή γενικά κοινωφελές είναι η συνείδηση της δυναμικής κοινότητας των Σπαρταλήδων, τους οποίους, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης, εκπροσωπεί.

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν: ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας, κ. Γαβριήλ, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων: κ. Παν. Μανούρης και Δεσπ. Θωμαΐδου, ο εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου κ. Στέφ.Τσερπάνης και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Καππαδοκών Ν. Ιωνίας κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Το πρόγραμμα ωστόσο περιελάμβανε ακόμη και τις βραβεύσεις φορέων και προσώπων.

Αρχικά βραβεύθηκε ο Ο.Φ.Ν.Ι με τη γυναικεία του ομάδα χαντ – μπολ, για την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος. Το έπαθλο παρέλαβε η προπονήτρια κ. Σ. Ναϊσίδου, ενώ ευχαρίστησε ο γ. γραμματέας του Ο.Φ.Ν.Ι κ. Παντελής Χατζηιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του ιστορικού συλλόγου σε όλα τα αθλήματα και ιδιαίτερα στο χαντ – μπολ. Προβλήθηκε και ιδιαίτερο video.

Τη βράβευση πραγματοποίησε ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, ενώ στην αντιπροσωπεία της γυναικείας ομάδος που παρίστατο μοίρασε λουλούδια η β΄αντιπρόεδρος της Ενώσεως κα. Β. Ζαχαράκη.

Το Τμήμα Σκακιού της Ένωσης είχε σειρά στη βράβευση. Υπό τους ήχους του γνωστού τραγουδιού «Είμαστε πια πρωταθλητές» ανέβηκαν στη σκηνή υπό τις οδηγίες του  αντιπροέδρου κ. Κοσμά Χατόγλου  οι: κ. Κ. Γρυπαίος, αρχηγός και τα μέλη που κατέκτησαν την 1η θέση στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής άρα και την άνοδο στη Β΄ Εθνική : Β. Κωστόπουλος, Β. Γιόρντος, Α. Αμπατζής. Γ. Καλδής, Κ. Πανταζής, Ευ. Τριανταφύλλης, Κ. Λάλλου, Στ. Τσεκούρα, Β. Τσούλη, Β. Τσεκούρα, Π. Πενέσης, Γ. Μπατσολάκης, Εμμ. Ασβεστάς, Αλ. Προυτσάλης. Τα ειδικά βραβεία απένειμαν ο σεβασμιότατος κ. Γαβριήλ, ο οποίος κι ευχήθηκε « και πρωταθλητές στη Β΄Εθνική » και ο πρωτοσύγκελος κ.Επιφάνιος.

Στο σημείο αυτό ανέβηκε στο βήμα ο υπεύθυνος του Τμήματος Σκακιού κ. Νίκος Χατόγλου, ο οποίος έκανε και τη μεγάλη έκπληξη. Παρουσίασε τη μικρούλα Νικολέτα Σφυράκη, 5,5 χρόνων, με τα εξής λόγια: «Μια ακόμη επιτυχία μας στο Σκάκι. Την περασμένη Κυριακή, η πρωταθλήτρια Αττικής και 4η στην Ελλάδα στο σχολικό Σκάκι Νικολέτα Σφυράκη, κατάφερε και πήρε την 3η θέση στα κορίτσια κάτω των 8 ετών, ενώ είναι 5,5! στα νεανικά πρωταθλήματα Αττικής 2018. Η μικρούλα επέδειξε το κύπελλο που είχε πάρει ενώ ο κ. Χατόγλου της περνούσε στο λαιμό ένα μετάλλιο, και η αίθουσα σειόταν από τα χειροκροτήματα.

Ο κ. Β. Μαγκαναδέλλης είναι γνωστός για την 30/χρονη πορεία του στο χώρο των εκδόσεων, βιβλίων, περιοδικών αλλά και site, γενικά της ενημέρωσης των κατοίκων της Ν. Ιωνίας.

Η βράβευση του από ένα σύλλογο, του οποίου τις δράσεις έχει επανειλημμένα προβάλει, ήταν αναμενόμενη. Για τον τιμώμενο μίλησε ο μεγάλος ευεργέτης της Ένωσης, αλλά και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α κ. Παύλος Θωμόγλου.

Ο κ. Βασίλης Μαγκαναδέλλης παίρνοντας την τιμητική πλακέτα ευχαρίστησε και αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα του στη Νέα Ιωνία, την πόλη που αγάπησε και θέλησε με κάθε τρόπο να βοηθήσει ιδιαίτερα στον τομέα των επιχειρήσεων και του εμπορίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες της ταμίου κ. Παλλιόγλου για δωρεές που έγιναν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.(1000€ από τον κ. Π. Θωμόγλου, 400€ από την κ. Ανθ. Δουρμούσογλου και 300€ από την κ. Τζούλια Χατζηευθυμίου).

Η ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτούσε κι επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο για την ξενάγηση στους πίνακες και το υλικό της «Εταιρείας Ελληνικών Γραμμάτων» και του κ. Γεώργιου Λεβιθόπουλου, αλλά και το τμήμα «φωτογραφιών της παλιάς πόλης της Ν. Ιωνίας» του κ. Λουκά Χριστοδούλου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης επέδωσε επί τόπου στον κ. Γεώργιο Λεβιθόπουλο ειδική πλακέτα τιμής για το σπουδαίο έργο της Εταιρείας.

Είχε πια ολοκληρωθεί, αρκετά μετά το μεσημέρι μια ακόμη Ετήσια Εορτή της Ένωσης.

Οι καλεσμένοι έφευγαν με τις ευχές τους και το ωραίο γλύκισμα που ειδικά είχε φτιαχτεί για την περίσταση (ιδέα της κ. Ζαχαράκη).

Σημειώνουμε ότι παρέστησαν πέραν των αναφερομένων στην περιγραφή οι εξής: o αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, ο κ. Κυρ. Χήνας, μέλος της λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της Α.Ε.Κ., η κ. Χρ. Αθηνάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, η κ. Λαμπρινή Σπανοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών, ο κ. Αθ. Κοντογεώργος, πρόεδρος του Ο.Φ.Ν.Ι., ο κ. Γιάννης Κοντίτσης, πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, με την κ. Φανή Κυριακάκη και τον αντιπρόεδρο κ. Λάζ. Βουδούρη, ο πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών  κ. Φώτης Καράλης, η κ. Κέλυ Σακαλόγλου από τον Σύνδεσμο των Αλαγιωτών, ο κ. Νίκος Χομπάς επιτ. πρόεδρος του Φ.Ο.Ν.Ι, η κ. Μαίρη Αρώνη πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Καζαντζίδη, ο κ. Γιάννης Δαρμογιάννης, πρόεδρος της Δ.ΙΑ.Π.Ε ο κ. Όμηρος Ακιανίδης πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων, ο συγγραφέας κ. Χρήστος Μπαλόγλου, ο κ. Αθαν. Ραφτόπουλος, πρόεδρος της Ενώσεως Ρουμελιωτών με μέλη του Δ.Σ.

 

Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Περισσότερα