Αρχική Δράσεις Η ετήσια εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας ήταν αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα των Σπαρταλήδων

Η ετήσια εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας ήταν αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα των Σπαρταλήδων

Από Ένωση Σπάρτης

Το Σάββατο, 29 Απριλίου το βράδυ και την Κυριακή, 30 Απριλίου το πρωί, για πρώτη φορά δηλαδή σε δυο μέρες, τελέσθηκε εφέτος η Ετήσια Εορτή της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας που κατά καταστατική διάταξη οφείλει να γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων.

Έτσι εφέτος, παρά τον προβληματισμό από τη συγκυρία της Πρωτομαγιάς η γιορτή έγινε. Και είχε επιτυχία, δεδομένου μάλιστα ότι είχε χωρισθεί σε 2 μέρη: α) στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Σαββάτου στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, όπου εορτάστηκε με ειδικό εορταστικό πρόγραμμα η Σύναξη των Μικρασιατών Αγίων και ειδικότερα αυτών της Πισιδίας, της Καππαδοκίας και της  Ιωνίας. Στο κέντρο της εκδηλώσεως είχε τοποθετηθεί η Αρτοκλασία για τους  εν ζωή  διοικούντες, τα μέλη  και τους Ευεργέτες      της Ενώσεως.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η υποδοχή από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη της Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ. Γαβριήλ των ιερών λειψάνων αγίων που φυλάσσονται σε ναούς της περιοχής. Τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν εμπρός από τον σολέα και ακολούθησε η προσκύνησή τους καθώς και της εικόνας της «Παναγίας της διασώζουσας», που είχε έλθει από τη Σπάρτη και φυλασσόταν στο ναό των Αγίων Αναργύρων και β) στον συνήθη εορτασμό της Κυριακής των Μυροφόρων, όπου τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου κ. Γαβριήλ που ολοκληρώθηκε με το ιερό μνημόσυνο όλων όσοι χάθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή: κληρικών, στρατιωτικών και λαϊκών καθώς και των διατελεσάντων προέδρων και μελών διοικήσεων της Ενώσεως Σπάρτης καθώς και των Ευεργετών του Συλλόγου.

Η συνέχεια της Εορτής οδηγούσε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενώσεως, όπου έλαβε χώρα πλέον το πανηγυρικό μέρος της εκδηλώσεως.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη Χορωδία της Ενώσεως υπό τη δ/νση του μουσικού και μέλους της κ. Στάθη Ουλκέρογλου που εκτέλεσε ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό πρόγραμμα μικρασιατικών τραγουδιών.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα η Ταμίας της Ενώσεως κ. Ξένια Παλλιόγλου, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους και αναφέρθηκε στην καθιέρωση της Ετήσιας Εορτής. Τελειώνοντας κάλεσε τον Πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, προκειμένου ν’ αναπτύξει το θέμα του: «Η διαχρονικότητα της επιχειρηματικότητας των Σπαρταλήδων».

Ο κ. Σαπουντζάκης αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της Πισιδικής Σπάρτης αμέσως μετά τα πρώτα μέτρα εκδυτικισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την πρόσκληση των διασκορπισμένων λόγω των εξισλαμισμών, σε μακρινά χωριά και τα βουνά, να επαναγκατασταθούν στην Σπάρτη. Όμως οι Σπαρταλήδες δεν περιορίστηκαν σε συνοικίες  σαν να ήταν σε γκέτο. Από την αρχή πολλοί εξαυτών δημιούργησαν μικρές πρώτα, μεγαλύτερες αργότερα επιχειρήσεις με αντικείμενο την κατασκευή των χαλιών και του ροδέλαιου. Πέραν των βιοτεχνιών στη Σπάρτη αναπτύχθηκαν παραρτήματα στη Σμύρνη, την Πόλη, την Αττάλεια ενώ κινήθηκε δυναμικά και το εμπόριο. Όμως αυτοί οι επιχειρηματίες δεν είχαν μοναδικό σκοπό τη δημιουργία περιουσίας. Συμμετείχαν ενεργά στην κοινωνική ζωή με την τεράστια συμβολή στην ανέγερση ναών, σχολείων, κέντρων φιλοξενίας, έργων κοινής ωφέλειας(ύδρευση, δρόμοι, γεφύρια, βρύσες κ.λ.π) Ο κ. Πρόεδρος ξεχώρισε 3 προσωπικότητες στο χώρο των μεγάλων επιχειρηματιών: τον Πρόδρομο Σπάρταλη, πρόξενο στο Λονδίνο, που βοήθησε οικονομικά τον αγώνα των Κρητικών (1880), τον Δαμιανό Καχραμάνογλου, που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους, γιατί είχε βρεθεί κάποιο σημείωμα στα χαλιά που έστελνε στη Σμύρνη και παρωθούσε τους Έλληνες να προχωρήσουν και ν’ απελευθερώσουν τη Σπάρτη (1921) και τον Γιωργάκη Κλημάνογλου, μεγαλέμπορο στη Σμύρνη και δημογέροντα της, ο οποίος εκτελέσθηκε μαζί με τον Άγιο Χρυσόστομο (1922).

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στους ξεριζωμένους Σπαρταλήδες, τους ιδρυτές της Ν. Ιωνίας οι οποίοι ίδρυσαν και λειτούργησαν πολλά εργοστάσια Υφαντουργίας και Ταπητουργίας, όχι μόνο στη Ν. Ιωνία αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Όμως από πολλά χρόνια τώρα η Υφαντουργία κι η Ταπητουργία δεν υπάρχουν πια.

Κατέληξε παρουσιάζοντας τον τιμώμενο κ. Παύλο Θωμόγλου, αντιπρόεδρο του Ε.Β.Ε.Α, ο οποίος κόντρα στις δυσκολίες των καιρών εξακολουθεί να λειτουργεί μια μεγάλη μονάδα στη Βαφή και το Φινίρισμα στα Οινόφυτα, ως συνέχεια άλλωστε της παράδοσης της οικογενείας του (παππούς Παύλος, πατέρας Κοσμάς, θείος Σάββας) ασχολήθηκε με το χαλί και τη βαφή του στη Νέα Ιωνία.

Ο κ. Σαπουντζάκης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην προσφορά ολόκληρης της οικογένειας Θωμόγλου στα διοικητικά της Ενώσεως στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Στο βήμα παρακλήθηκε ν’ ανέβει για ν’ απονείμει την τιμή ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γαβριήλ.

Ο σεβασμιότατος επαίνεσε τον κ. Θωμόγλου αλλά και την Ένωση Σπάρτης για το έργο που επιτελούν κι αναφέρθηκε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Σαββάτου και την Εόρτιο σύναξη των αγίων της Μ. Ασίας κυρίως δε των περιοχών της Πισιδίας, της Καππαδοκίας και της Ιωνίας.

Ο κ. Θωμόγλου ευχαριστώντας την Ένωση για την απονομή αναφέρθηκε στις προσπάθειες του μέσα από τις εξειδικευμένα στοχευμένες ενέργειές του για την διατήρηση αλλά και προαγωγή της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια κλήθηκε ν’ απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος τόνισε με έμφαση την ανάδειξη του θέματος της επιχειρηματικότητας από τους μικρασιάτες πρόσφυγες της Ν. Ιωνίας και μάλιστα τους Σπαρταλήδες.

Χαιρετισμό απηύθυναν εν συνεχεία ο κ. Παναγιώτης Μανούρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και η κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ως επικεφαλής της παράταξης: «Δύναμη Προοπτικής».

Στο σημείο αυτό κλήθηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κων. Μίχαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά των μικρασιατών επιχειρηματιών, οι οποίοι έδωσαν με την τεχνογνωσία που κατείχαν και την γνώση των ξένων αγορών εξαιρετική ώθηση στην ελλαδική οικονομία.

Χαιρετισμό μετά απηύθυνε και ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου με την ιδιότητά του, του προέδρου της Ο.Π.Σ.Ε, ο οποίος και δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που εκπροσώπησε την Ένωση στις εκλογές της Ομοσπονδίας και ότι πιστεύει στη συνεργασία όλων των προσφυγικών σωματείων της Ελλάδας, για την επίτευξη στόχων, όπως το Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής.

Τελευταίος απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Αθαν. Ραπτόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου των Ρουμελιωτών, ο οποίος κι αναφέρθηκε στη συνεργασία όλων των φορέων της Ν. Ιωνίας σε κοινές προσπάθειες.

Στο βήμα ανέβηκε μετά η ταμίας κ. Παλλιόγλου, που παρουσίασε το ιστορικό της Φιλαρμονικής του Δήμου Ν. Ιωνίας και του μαέστρου της, του γιου του σπουδαίου Σπάρταλη μουσικού Άκη Σμυρναίου, Στάθη Κιοσόγλου, τον οποίο και κάλεσε να διευθύνει την μπάντα σ’ ένα πρωτότυπο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων διασήμων συνθετών: Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Ξαρχάκου, Παπαθανασίου, Σαββόπουλου κ.λ.π.

Πραγματικά η 20/μελής Φιλαρμονική κατέπληξε με την όλη εμφάνισή της, αποσπώντας τα θερμά συγχαρητήρια του κοινού.

Καθώς η Ετήσια Εορτή έβαινε προς το τέλος της ο πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης ευχαρίστησε όλους όσοι, παρά την αργία της Πρωτομαγιάς, έδωσαν το «παρών» τους ευχήθηκε τα δέοντα και τους κάλεσε να πάρουν ένα ειδικά φτιαγμένο γλύκισμα.

Μια ακόμη σημαντική εκδήλωση της Ένωσης Σπάρτης που εμπέδωσε την εντύπωση ότι, πάντα κάθε εκδήλωση ήταν και είναι άριστα οργανωμένη εις την τελευταία λεπτομέρεια. Έτσι κι έχει κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του κόσμου της Ν. Ιωνίας και όχι μόνον τόσα χρόνια τώρα…..

Μεταξύ άλλων διακρίναμε στην εκδήλωση τον Πρωτοσύγκελο της μητροπόλεως κ. Επιφάνιο Αρβανίτη, τους δημ. συμβούλους: Χρήστο Χατζηιωάννου, Βέτα Γεωργιάδου, Χρ. Αμανατίδη (πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν), εκπροσώπους των σωματείων και φορέων: KE.MΙ.ΠΟ, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Σμυρναίων, Σύλλογος Μικρασιατών η «Καππαδοκία» Σύλλογος Ινεπολιτών Κασταμονιτών, Ιωνικός Σύνδεσμος, Φ.Ο.Ν.Ι, Δ.Ι.Α.Π.Ε, Ρουμελιώτικη Εστία. Τους λογοτέχνες – συγγραφείς: Αρχάγγελο Γαβριήλ, Ευάγγελο Σαχπέρογλου, Τάκη Σακιλτζόγλου, Ιορδ. Παπαδόπουλο, τους εκπροσώπους της ΙΟΝΙΑ ΝΕΤ κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Περισσότερα