Home Δράσεις Με λαμπρότητα κόπηκε η πίτα της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας

Με λαμπρότητα κόπηκε η πίτα της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας

by Ένωση Σπάρτης

Το βράδυ της Κυριακής, 15 του Γενάρη, η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, όπως κατά παράδοση χρόνια τώρα πράττει, γιόρτασε την παραδοσιακή γιορτή της βασιλόπιτας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Μέσα στην καταστόλιστη αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 350 μέλη και φίλοι του Συλλόγου για να αλληλευχηθούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Ούτε δέκα λεπτά δεν είχαν περάσει από τις επτά και καθώς συνηθίζει να μην καθυστερεί καθόλου την έναρξη η Ένωση, άνοιξε η βραδιά με τη Νεανική Χορωδία της, υπό τη δ/νση του μαέστρου και μέλους του Δ.Σ. Στάθη Ουλκέρογλου εκτελώντας ένα πρόγραμμα με επίκαιρους ύμνους αλλά και μνήμες Μικρασίας. Η Χορωδία της Ένωσης έχει μέσα σ’ ένα χρόνο κάνει εξαιρετική πρόοδο, αφού εμφανίστηκε με περισσότερα από 20 μέλη, άνδρες και γυναίκες, σε πολύ καλή φόρμα.

Στο βήμα ανέβηκε μετά ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αμέσως μετά κάλεσε τον Πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, να εκφωνήσει, τον καθιερωμένο σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Ο κ. Σαπουντζάκης κινήθηκε σε δυο επίπεδα. Πρώτα μίλησε για την ημέρα της ίδρυσης της Ενώσεως , τον Ιούλιο του 1933 και το πρώτο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιό της τονίζοντας με έμφαση ότι μόλις 10 χρόνια μετά τον ξεριζωμό του ΄22 τα συναποτελούσαν ανήσυχοι και δημιουργικοί άνδρες, οι οποίοι είχαν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία των προσφύγων ( έμποροι, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, ταπητουργοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, πολιτευτές κ.λ.π) οι οποίοι μέσα στις τόσο δύσκολες μέρες που περνούσαν τότε προσπαθώντας να στήσουν από την αρχή το διαλυμένο νοικοκυριό της πατρίδας, είχαν ωστόσο όνειρα οράματα, ελπίδες και φιλοδοξίες να δημιουργήσουν κάτι σημαντικό που να τους θυμίζει την αξέχαστη Σπάρτη τους!

Μετά με ένα άλμα στο χρόνο ήρθε στο 2016 τονίζοντας σε αντιδιαστολή ότι, ενώ όλα αυτά τα χρόνια η Ένωση εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο Οργανισμό που στήριζε τις Παραδόσεις, τα Γράμματα, τον Πολιτισμό, τη φιλαλληλία και την αλληλεγγύη, αυτή την ώρα, όπως όλοι οι Έλληνες, προσπαθεί κι αυτή γι άλλη μια φορά, ως άλλος Σίσυφος, να πάρει τον πεσμένο βράχο και να τον ανεβάσει στην κορφή του λόφου, υπονοώντας βέβαια την τεράστια οικονομική κρίση που μας μαστίζει και παρότι σε καλύτερη θέση από τότε όμως ούτε ελπίδα, ούτε όραμα πια διαθέτουμε.  Σύντομη και σφαιρική η αναφορά του στα γεγονότα του 2016 που άλλωστε υποστηρίζονταν εικονικά από την προβολή υλικού της Ιωάννας Σαπουντζάκη, αλλά κι από το περιεχόμενο του ετήσιου περιοδικού της Ένωσης.

 Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ για τη συνεργασία τους, αλλά και τον κύκλο των σπουδαίων πολιτιστικών τους δράσεων, που είχαν ως επίκεντρο τη Μικρασία και μία εξ’ αυτών μάλιστα, τους εμβληματικούς κληρικούς της Ένωσης: τον Πατάρων Μελέτιο και τον Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου.

Ο κ. Σαπουντζάκης καταλήγοντας απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη και μάλιστα τους νέους της 3ης και 4ης γενιάς, που έχουν τελευταίως εγγραφεί στον Σύλλογο να βοηθήσουν το Δ.Σ. στην προσπάθειά του να βγάλει αλώβητη την Ένωση από την κρίση.

Πριν κατέβη από το βήμα παρακάλεσε τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ να ευλογήσει την Βασιλειόπιττα. Ο σεπτός ιεράρχης συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελο, πανοσολογιότατο κ. Επιφάνιο,από τον πατέρα Αλέξιο κι από τον πατέρα Τιμόθεο ευλόγησε την πίττα και μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο του Συλλόγου, τονίζοντας την συμβολή του στο ν’ αγαπήσει και ο ίδιος τόσο πολύ τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η κοπή κομματιών της πίττας από τον δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστο Αναμουρλόγλου, τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων: τον κ. Παν. Μανούρη και την κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, τον εκπρόσωπο του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Πισιδίας κ. Στέφ. Τσερπάνη, τον αντ/δρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παύλο Θωμόγλου, τον πρόεδρο της Ε.Σ.Ν.Α κ.Χρ. Γκορίτσα και τον πρόεδρο του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Γ. Κοντίτση. Ο κ. Χριστοδούλου αμέσως μετά κάλεσε στη σκηνή τους: Πολύκαρπο και Ιωσήφ Πολυκάρπου, δυο Σπαρταλήδες, που είχαν ξεχωριστά διακριθεί πανελλαδικά στο χώρο του Πολιτισμού και ιδιαίτερα στη θεατρική Τέχνη τιμώντας όχι μόνο την καταγωγή τους αλλά και την πόλη της Νέας Ιωνίας, να παραλάβουν τα πολύ καλαίσθητα βραβεία τους, τα οποία τους απένειμαν, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γαβριήλ και ο πρόεδρος της Ένωσης. Τόσο ο Πολύκαρπος όσο και ο Ιωσήφ εμφανώς συγκινημένοι ευχαρίστησαν με λίγα λόγια από καρδιάς για την τιμή που τους έγινε.Αλλά υπήρχε και συνέχεια στις απονομές. Τιμήθηκαν, κατά πάγια αρχή του Συλλόγου, οι σκακιστές του, οι οποίοι επέτυχαν στις ανώτατες Σχολές της Ελλάδας. Έτσι κλήθηκαν να παραλάβουν τις διακρίσεις τους: ο Ευάγγελος Χατζούδης, που εισήχθη στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π, ο Κων/νος Σταυράκογλου, που εισήχθε στη Σχολή Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχ/κών Πολυτεχνείου Πάτρας, και ο Χρήστος Παπαδόπουλος που εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχ/κών του ΤΕΙ Αθήνας.

Την απονομή έκανε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Σκακιού κ. Νίκο Χατόγλου. Ακολούθως ο κ. Κ. Χατόγλου εκάλεσε τα παιδιά κάτω των 12 ετών, που έφεραν την Ένωση στην 3η θέση του ομαδικού πρωταθλήματος Αττικής. Συγκεκριμένα τους: Ιππ. Σπάρταθεν, Αλέξ. Προυτσάλη, Γ. Αραπάκη και Εμμ. Ασβεστά να παραλάβουν τις διακρίσεις τους.

      Τη βράβευση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου.

 Στη σκηνή τώρα κλήθηκαν 4 νέοι καλλιτέχνες , που αποτελούσαν το συγκρότημα του Παναγιώτη Σδούκου. Το πρόγραμμά τους με παραδοσιακά τραγούδια αλλά και λαϊκά ξεσήκωσε τον κόσμο που χτυπούσε παλαμάκια υπακούοντας στον ρυθμό!

        Η ώρα πλησίαζε εννέα είχε συμπληρωθεί σχεδόν ένα δίωρο και κανείς δεν ήθελε να φύγει.

 Ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσοι μέλη του Δ.Σ. ή μη βοήθησαν για να στηθεί η μεγάλη αυτή γιορτή αλλά και τους καλεσμένους και τους κάλεσε να πάρουν το γλύκισμα και το αναψυκτικό που τους περίμενε αλλά και να ψάξουν καλά το κομμάτι της βασιλόπιτας, γιατί υπήρχε ένα φλουρί, που αντιπροσώπευε μια σύγχρονη φωτογραφική μηχανή. Πριν κλείσει το πρόγραμμα ο Λουκάς Χριστοδούλου διάβασε τον κατάλογο των «επισήμων», εκπροσώπων φορέων κ.λ.π λέγοντας ότι «παίρνει ο ίδιος… την ευθύνη» αν τυχόν έχει παραλείψει άθελά του κάποιον φορέα.

 Εκτός των  παραπάνω που αναφέρθηκαν διακρίναμε  τον ιερέα : πατέρα Δημήτριο από τις Αχαρνές, τους αντιδημάρχους: Φώτη Τσομπάνογλου, Φίλιππα Αθυμαρίτου, και Σάββα Χ/Κωνσταντίνου, τους δημοτικούς συμβούλους: Χρ. Χατζηϊωάννου, Βασ. Χριστοδούλου, Γιάννη Λαζαρίδη, τον πρώην αντιδήμαρχο Δημ. Σακαλόγλου, τον εκπρόσωπο της «Σπαρταλήδικης Πολιτείας» κ. Πιέρρο Πλαγιανάκο, την εκπρόσωπο της παράταξης «Πνοή» Ηρακλείου Αττικής κ. Λαμπρινή Κώτση, τους συγγραφείς: Σούλα Μπόζη και Ευάγγελο Σαχπέρογλου και ακόμη τον πρόεδρο του Ομίλου Φιλάθλων Ν. Ιωνίας Παντελή Χατζηϊωάννου και το μέλος Μ. Χαλβατζή, τον αντ/δρο του Ο.Π.Α.Ν Ν. Ιωνίας Δημ. Κωστιδάκη, τους εκπροσώπους του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Μάκη Λυκούδη και Χρυσούλα Αθηνάκη, την πρόεδρο του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Έλσα Ανθρακίδου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών Γιώργο Νουβέλογλου και τον πρώην πρόεδρο Κώστα Τσομπανάκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ρουμελιωτών Αθαν. Ραφτόπουλο, τους εκπροσώπους του συλλόγου Ινεπολιτών -Κασταμονιτών Λαμπρινή Σπανοπούλου και Γ. Μιχαλόπουλο, τους εκπροσώπους του συλλόγου Παρλαλήδων: Χρυσ. Κλημάνογλου και Θεοδ. Ταρακτσή, τον επίτιμο πρόεδρο του ΦΟΝΙ Νίκο Χομπά, τον πρόεδρο της ΔΙΑΠΕ Γιάννη Δαρμογιάννη, τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου «Ανατολή» Κων. Τσαγκαράκη, την πρόεδρο της «Αδελφότητας Προκοπιέων» Χατζηγεωργιάδου-Τζουλούφη, την πρόεδρο του παρ/τος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Βέτα Γεωργιάδου, τον πρόεδρο της Ενώσεως Παλ. Προσκόπων Όμηρο Ακιανίδη, τον εκπρόσωπο της Ρουμελιώτικης Εστίας κ. Παναγ. Καραθανάση την Πρόεδρο της Φιλοζωικής Στ. Κόκοτζη και βέβαια τους εκπροσώπους της ΙΟΝΙΑ ΝΕΤ και το Βασίλη Μαγκαναδέλη. Και του Χρόνου!

Related Articles