Αρχική Δράσεις Ετήσια Εορτή

Ετήσια Εορτή

Από Ένωση Σπάρτης

Την περασμένη Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας ετέλεσε την Ετήσια Εορτή της, η οποία εφέτος είχε ως τιμώμενο φορέα την Α.Ε.Κωνσταντινουπόλεως, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90 χρόνων της και της προσεχούς ανέγερσης του νέου γηπέδου της που θα έχει την ονομασία «Αγιά Σοφιά».
Κατά τα καθιερωμένα το πρόγραμμα ξεκίνησε με την Αρτοκλασία και το Ιερό Μνημόσυνο στον Ιερό ναό των Αγ. Αναργύρων για τους πεσόντες στη Μικρασία, αλλά και όλους όσοι δημιούργησαν στα 81 χρόνια της Ένωσης με τις χορηγίες τους και τη συνολική στήριξή τους τη σημερινή οντότητά της και δεν είναι πια στη ζωή.
Συλλειτούργησαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ. Κωνσταντίνος και ο σεβ. μητροπολίτης Πισιδίας κι έξαρχος Σίδης και Ατταλείας κ. Σωτήριος.
Παρόντες στο ναό ήταν όλα τα μέλη του Δ.Σ της Ενώσεως, ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρ. Γκότσης, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Π. Μανούρης, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.
Στις 11.30 άρχισε στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του συλλόγου το δεύτερο, πανηγυρικό μέρος της εορτής. Οι αίθουσες του Κέντρου είχαν κατακλυσθεί κυριολεκτικά από μέλη του συλλόγου, φίλους αλλά και φιλάθλους της Α.Ε.Κ.
Μετά από σύντομη προσφώνηση του κ. Κοσμά Χατόγλου στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της καθιερώσεως του εορτασμού από τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Ενώσεως Σπάρτης το 1933, στη Ν. Ιωνία έως σήμερα αναφερόμενος σε απονομές τιμών σε σημαντικές προσωπικότητες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δεσποτόπουλο, ως τις εξέχουσες προσωπικότητες των Σπαρταλήδων: τον αρχιερέα Πατάρων Μελέτιο, τον Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, τον Λάζαρο Εφραίμογλου και άλλους, ως τους νέους Σπαρταλήδες που επετύγχαναν στις Ανώτατες σχολές ή βραβεύονταν στο Σκάκι κ.λ.π. προχώρησε για να εξηγήσει το πώς και γιατί το σωματείο τιμούσε την Α.Ε.Κ., με την ευκαιρία των 90 χρόνων της και τον πρόεδρό της κ. Δημ. Μελισσανίδη για την απόφαση το νέο γήπεδο να ονομασθεί «Αγιά Σοφιά» και να συμπεριλάβει μουσειακούς χώρους για τη στέγαση της ιστορικής μνήμης των αξέχαστων πατρίδων της Ανατολής.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στενή σχέση της κοινωνίας της Ν. Ιωνίας με την Α.Ε.Κ και το γήπεδό της δίνοντας στοιχεία για τη συμμετοχή σπουδαίων ποδοσφαιριστών (Κλ. Μαρόπουλος, Τρ. Τζανετής, Χρ. Ρίμπας, Ξεν. Μαρκόπουλος, Γ. Σίμος, Στ. Σκευοφύλαξ κ.λ.π) της Ν. Ιωνίας στην ομάδα της Α.Ε.Κ. διαχρονικά, αλλά και της παρουσίας των χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας από τη Ν. Ιωνία στους αγώνες που διεξάγονταν στο γήπεδό της στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το σχολικό αθλητισμό της Ν. Ιωνίας, της παλιάς εκείνης εποχής(δεκαετία ’50), που αναπτυσσόταν στους χώρους του γηπέδου της, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην ποδηλασία, το στίβο κ.λ.π. (όπου Ιωνιώτες νέοι ήσαν εκ των καλυτέρων ποδηλατιστών και αθλητών της Α.Ε.Κ, όπως οι αδελφοί Δαβούτη, ο Γεωργιάδης, ο εξαίρετος ηθοποιός Ν. Ξανθόπουλος, το «παιδί του λαού» κ.λ.π.
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην απόφαση για το νέο στάδιο της Α.Ε.Κ που έχει αποφασισθεί να ονομασθεί «Αγιά Σοφιά» και να είναι ουσιαστικά ένας πολυχώρος Πολιτισμού και Αθλητισμού μαζί.
Κάλεσε τον Πρόεδρο της Α.Ε.Κ κ. Δημ. Μελισσανίδη να προχωρήσει γρήγορα στην ανέγερση του «ναού» της Α.Ε.Κ. σύμφωνα με τις αποφασισμένες διαδικασίες και τα σχέδια και τον συγχάρηκε για την ιδέα θύρες του γηπέδου να έχουν τα ονόματα των πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ομιλία του Προέδρου, η οποία υποστηριζόταν από εικαστικό υλικό, με τον παλμό και τον ενθουσιασμό του ομιλητή, ο οποίος αναμνήσθηκε ακόμη και δικές του προσωπικές στιγμές όταν αγωνίσθηκε ως τερματοφύλακας της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, στο γήπεδο της Α.Ε.Κ πριν από…58 χρόνια, συγκίνησε το ακροατήριο και πολλοί είχαν δακρύσει.
Στο βήμα μετά ανέβηκε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κων/λεως κ. Βαρθολομαίου, ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος. Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς την Ένωση Σπάρτης αλλά και προς την Α.Ε.Κ και το Δημ. Μελισσανίδη ευχόμενος τα καλύτερα.
Ένας ακόμη αρχιερέας ανέβηκε μετά στο βήμα: ο μητροπολίτης Πισιδίας κι έξαρχος Σίδης και Ατταλείας κ. Σωτήριος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Ένωση για την πρόσκληση και συγχάρηκε τους τιμώμενους, αφιέρωσε στην Ένωση Σπάρτης αντίγραφο σπάνιας εικόνας της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, η οποία βρέθηκε στη γειτονική με τη Σπάρτη Σωζόπολη (το Ουλουμπουρλού).
Στο βήμα ανέβηκε μετά ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος αφού συγχάρηκε την Ένωση για τη γιορτή της, αναφέρθηκε στην προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο αυτή τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Α.Ε.Κ ζήτησε στο υπό ανέγερση νέο στάδιο να ληφθούν υπόψη τυχόν προβλήματα στις γειτονικές περιοχές και στο περιβάλλον που θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με σωστές προδιαγραφές.
Ακολούθησε η απονομή τιμής: α) στην Α.Ε.Κ για τα 90/χρονά της (την αναμνηστική πλακέτα επέδωσε ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης στον έφορο ποδοσφαίρου της Α.Ε.Κ κ. Ευαγγ. Ασλανίδη, β) στον πρόεδρό της κ. Δημ. Μελισσανίδη, για την απόφασή του το γήπεδο να ονομασθεί «Αγιά Σοφιά» και να στεγάσει τις ιστορικές μνήμες (την αναμνηστική πλακέτα επέδωσε ο πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης, μαζί με τον αντιπρόεδρο κ. Λ. Χριστοδούλου).
Μιλώντας ο πρόεδρος της Α.Ε.Κ κ. Δημ. Μελισσανίδης για την τιμή είπε ότι μένει εντυπωσιασμένος από την όλη εκδήλωση και ότι καθώς μεγάλωσε στη Νίκαια είχε πάντα επαφή με το προσφυγικό στοιχείο και μάλιστα με τους Πισίδες της Νίκαιας. Υποσχέθηκε ότι οι εργασίες για το γήπεδο θ’ αρχίσουν αμέσως και ότι οι θύρες του αντί για αριθμούς θα έχουν τα ονόματα πόλεων της Μ. Ασίας και ότι μια εξ αυτών θα έχει τ’ όνομα «Σπάρτη Πισιδίας».
Είπε ακόμη ότι η Α.Ε.Κ. δεν είναι απλά μια ομάδα είναι ένας ιστορικός φορέας που πάντα θα συνδέεται με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό!
Στη συνέχεια προβλήθηκε το D.V.D με την ιστορία της Α.Ε.Κ., το οποίο και συγκίνησε αλλά και ενθουσίασε τους εκατοντάδες παριστάμενους.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία του Ο.Π.Α.Ν του Δήμου Ν. Ιωνίας, υπό τη δ/νση του μουσικοσυνθέτη κ. Στάθη Ουλκέρογλου που εξετέλεσε ένα ειδικό πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια.
Η γενική εντύπωση που όλοι αποκόμισαν ήταν πως επρόκειτο για μια άρτια και προσεγμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια εκδήλωση που πέρασε σωστά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, απλούς επισκέπτες και φιλάθλους για τη σύνδεση Πολιτισμού-Αθλητισμού και του ιδιαιτέρως σημαντικού ρόλου που θα κληθεί να διαδραματίσει το νέο στάδιο για το καλό όχι μόνο των εκατοντάδων χιλιάδων Ενωσιτών αλλά και των τοπικών κοινωνιών, που τόσο χειμάζονται από την οικονομική κρίση.
Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας πιστώνεται γι αυτό το άνοιγμα της, το οποίο «ξένισε» πολλούς, αλλά που τελικά παρακολουθώντας την εκδήλωση διαπίστωσαν την πολύ προσεχτική διαχείριση του όλου θέματος, ώστε μέσα από ένα ακροατήριο μικτό, περισσοτέρων των 350 ατόμων αυτή να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο.
Εκτός όσων αναφέρθηκαν, στην εκδήλωση ήσαν παρόντες: ο βουλευτής κ. Ρήγας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Π. Μανούρης, Δ. Θωμαΐδου, Γ. Τσοπανίδης, οι αντιδήμαρχοι Όλγα Κατημερτζή και Φ. Τσοπάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Μάκης Τσαούσης,Δημ. Κωστιδάκης, Ιω. Λαζαρίδης, Αρ. Χατζηασσαβίδης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Σπαρτιατών κ. Πλαγιανάκος, ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης και συγγραφέας, καθώς κι εκπρόσωποι των φορέων, Ο.Π.Σ.Ε, Εστία Ν. Ιωνίας, Σωματείο Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, Σύλλογος Σμυρναίων, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, Ιωνικός Σύνδεσμος, Ένωση Π. Προσκόπων, Σύλλογος Στίβου «Η Ανατολή», Ρουμελιώτικη Εστία, Αδελφότης Βιθυνών Νικαίας Σύλλογος Νέα Σινασός, Σύλλογος Φίλων Καζαντζίδη, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκόβρυσης-Πεύκης, ο «Αριστοτέλης», Εταιρία Μεσογειακού Πολιτισμού, δημοσιογράφοι αθλητικών εφημερίδων ιστοσελίδων και τοπικών εφημερίδων, άνθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Περισσότερα