Home Ανακοινώσεις 75 Χρόνια

75 Χρόνια

by Ένωση Σπάρτης

Το 2008, η χρονιά που μόλις ξεκίνησε, είναι μια επετειακή χρονιά για την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας. Εβδομήντα πέντε ολόκληρα χρόνια ιστορικής διαδρομής !!! Και όμως δεν είναι πολλά… Είναι λίγα, αν αναλογιστεί κανείς το έργο που έχει επιτελεστεί, την προσφορά στο μικρασιατικό στοιχείο, την αδιάλειπτη παρουσία στα πράγματα αυτής εδώ της πόλης. Η Ένωση Σπάρτης έχει αποφασίσει αυτή την επετειακή χρονιά να την κάνει και ουσιαστική. Δηλαδή να γεφυρώσει το εορταστικό – αναμνηστικό πνεύμα με την ενατένιση προς το μέλλον. Διότι πρεσβεύουμε ότι η γνώση του παρελθόντος οδηγεί κάθε γενιά στην κατανόηση του παρόντος της και διαμορφώνει εποικοδομητικά το μέλλον και τη συνέχειά της.

Μετά από την επιτυχημένη εμφάνισή μας στο διαδίκτυο, με υπερηφάνεια παρουσιάσαμε το Λεύκωμα “Οι Σπαρταλήδες στην παλιά και τη νέα πατρίδα”. Με αυτά τα δύο σημαντικά όσο και καθοριστικής σημασίας πονήματα, αισθανόμαστε ότι επιτυγχάνουμε να εκπληρώσουμε τον από ιδρύσεως διακηρυγμένο σκοπό μας: τη διάσωση, διατήρηση και διαιώνιση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων, την περισυλλογή, μελέτη, αξιοποίηση και προβολή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού καθώς και των κάθε λογής καλλιτεχνικών δημιουργημάτων του ελληνισμού του προερχόμενου από τον ευρύτερο χώρο της Πισιδίας Μ. Ασίας (όπως περιγράφεται στο ίδιο το καταστατικό μας).Όμως, στοχεύουμε πολύ παραπέρα από τη μουσειακή επιβίωση του ιστορικού και λαογραφικού υλικού που κατέχουμε. Αναζητούμε και επιθυμούμε να αναδείξουμε την ύπαρξη και μετεξέλιξη όλων αυτών των χαρακτηριστικών που μεταφέρει ο μικρασιατικός πολιτισμός στις μέρες μας, στην προσωπικότητα και την ταυτότητά μας, στην καθημερινότητά μας, στα έργα της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Από καιρό γίνεται η συζήτηση και σε όλα μας τα μέλη υπάρχει ο προβληματισμός για το αύριο. Παίρνουμε, λοιπόν, αφορμή από αυτή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων για να ξεκινήσουμε μια δυναμική προσπάθεια προσέλκυσης νέων ανθρώπων. Και οι πρώτοι στους οποίους απευθυνόμαστε είναι οι νέοι Σπαρταλήδες. Αλλά και όλοι οι νέοι Ιωνιώτες και Ιωνιώτισσες που νιώθουν ότι τους αφορά ο διακηρυγμένος σκοπός μας. Θέλουμε να τους μεταδώσουμε τη σπουδαιότητα, την αναγκαιότητα καλύτερα, να μας πλησιάσουν, να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να συναποφασίσουμε δραστηριότητες, εκδηλώσεις, κινήσεις και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για την ενεργοποίηση αυτού του πλούτου σε επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργούς και πνευματικούς ανθρώπους, που διαθέτουμε.

Όπως κάθε οργανισμός κινητοποιείται μόνον όταν η ικανοποίηση μιας ανάγκης τού έχει γίνει επιτακτική για τη διατήρησή του στη ζωή, κατ’ αντιστοιχία και εμείς αισθανθήκαμε πλέον αδήριτη την ανάγκη να πλησιάσουμε τους νέους ανθρώπους, να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, να τους φέρουμε κοντά μας, να τους αφιερώσουμε το χώρο που τους αξίζει για να παραλάβουν αυτή την κληρονομιά και να την οδηγήσουν στο μέλλον. Οφείλουμε να συνεχίσουμε το έργο που έχει επιτελεστεί επί εβδομήντα πέντε συναπτά έτη, να εξακολουθήσουμε την προσφορά και την παρουσία μας, να μετουσιώσουμε την εμπειρία σε νέες, πρωτοποριακές και φρέσκιες παρεμβάσεις. Πάντα αυτό κάναμε… Και αυτό θα συνεχίσουμε…

Related Articles