Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας "Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών"|Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021
Είστε εδώ: Home » Δωρητές-Ευεργέτες » Δωρητές – Ευεργέτες
  • Ακολουθήστε μας

Δωρητές – Ευεργέτες 

Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας ευχαριστεί ολόθερμα όλους όσοι με τη συνεισφορά τους γίνονται έμπρακτοι υποστηρικτές του έργου και των προσπαθειών της.
Η προσφορά, υλική και ηθική, στα κοινά και την κοινότητα θα πρέπει να είναι»χαραγμένη στο γονιδιακό υλικό» των Σπαρταλήδων.
Στην ιστορία έχει καταγραφεί ότι, από «εκείνα» τα χρόνια στη Σπάρτη, όλοι
ήθελαν να προσφέρουν, να ονομαστούν Ευεργέτες και Δωρητές και τα ονόματά τους να γραφτούν στους μαρμάρινους πίνακες των σχολείων, καθώς η οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, τα οποία βασίζονταν αποκλειστικά στην κοινότητα, θα ήταν αδύνατη, αν δεν υπήρχε και δε λειτουργούσε δυναμικά
η λεγόμενη «Σχολική Εφορεία», η οποία με κάθε τρόπο προσπαθούσε να βρει χρήματα για να πληρώνει καλούς δασκάλους, να μοιράζει βιβλία, ν” αγοράζει όργανα, κλπ. Όμως υπήρχε και μεγάλη ανταπόκριση!
Πέραν των Ευεργετών και Δωρητών υπήρχαν και οι Μεγάλοι Ευεργέτες των οποίων είχαν αναρτηθεί και οι προσωπογραφίες. Η παράδοση λέει για τους Σπαρταλήδες ότι δε ρωτούσαν κάποιον για το αν πρόσφερε, αλλά για το πόσα πρόσφερε!

Και η παράδοση αυτή της κοινωνικής μέριμνας συνεχίστηκε αδιάλειπτα κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού και της εγκατάστασης στη Νέα Πατρίδα. Αλλά και – πολύ περισσότερο – τα κατοπινά χρόνια, όταν οι Σπαρταλήδες δραστηριοποιήθηκαν έντονα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και κατάφεραν να συγκεντρώσουν τεράστια χρηματικά ποσά για την ανέγερση, την επίπλωση και την επιμέλεια του κτιριακού συγκροτήματος που αποτελείτην εστία τους. Στην είσοδο αυτού του κτιρίου βρίσκονται σήμερα ανηρτημένοι μαρμάρινοι πίνακες, διατηρώντας την παράδοση των σχολείων της Σπάρτης
της Μ. Ασίας, με όλα τα ονόματα των σύγχρονων Δωρητών, Ευεργετών και Μεγάλων Ευεργετών, από το 1933 μέχρι σήμερα.

Οι συνδρομές, οι δωρεές και οι κάθε είδους προσφορές των μελών και των φίλων της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της, την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και τη συνέχιση του έργου της στο μέλλον.

Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να λείπουν, και από την ηλεκτρονική παρουσία μας,τα ονόματα των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν και στηρίζουν το έργο του συλλόγου έμπρακτα. Και, μάλιστα, σε περίοπτη θέση, ώστε να αποτελούν το «φωτεινό παράδειγμα» της προσφοράς. Ευχαριστούμε…