Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας "Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών"|Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2021
Είστε εδώ: Home » Δράσεις » «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»
  • Ακολουθήστε μας

«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» 

gennisitheotokou1

Πριν από λίγες ημέρες δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας (η κα Κυριακή Σαπουντζάκη, Γενική Γραμματέας και ο κος Ιωσήφ Πολυκάρπου, μέλος) είχαμε την τιμή να λάβουμε μέρος σε μια μοναδική αποστολή με προσκυνηματικό περιεχόμενο, όχι απλά θρησκευτικό αλλά πολλαπλά βιωματικό. Ακολουθήσαμε τον άρτι εκλεγέντα, από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σεβασμιότατο μητροπολίτη Πισιδίας, στο οδοιπορικό που οργάνωσε «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πισιδία».
Κατανοεί κανείς ότι, για δύο ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ ξανά την αλησμόνητη πατρίδα, μια τέτοια αποστολή παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον και μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Ειδικά, όταν προσκαλούνται από τον μητροπολίτη της αλησμόνητης αυτής πατρίδας και, μάλιστα, ως πρώτη κίνηση μετά την εκλογή του. Φυσικά, αυτά που έμελλε να βιώσουμε ήταν ακόμα πιο συγκλονιστικά από ότι περιμέναμε.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου

Η αποστολή μας ξεκίνησε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με τη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι από όλους μαζί τους Προκαθημένους των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών, προεξάρχουσας της Α. Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Συλλειτούργησαν οι Μακαριότατοι και Σεβασμιότατοι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων και Αυτόνομων Εκκλησιών, δηλαδή οι Μακαριώτατοι:
Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ο Β’, Πατριάρχης Αντιοχείας καί πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιος ο Δ’, Πατριάρχης Ιεροσολύμων καί πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλος ο Γ’, Πατριάρχης Μόσχας καί πάσης Ρωσσίας κ. Αλέξιος ο Β’,
Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής καί πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β’, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β’, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων καί πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, Αρχιεπίσκοπος Πράγας καί Μητροπολίτης Τσεχίας καί Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος, καί οι Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καρελίας καί πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων καί Μητροπολίτης Ταλλίνης καί πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ως καί οι Σεβ.
Μητροπολίται Μαυροβουνίου καί Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Σερβίας, Τρανσυλβανίας κ. Λαυρέντιος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Ρουμανίας, Βιδινίου κ. Δομετιανός, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Βουλγαρίας,
Ζουκδίδι καί Τσαΐσι κ. Γεράσιμος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Γεωργίας, καί ο Πανιερ. Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ καί Στέτσιν κ.Ιερεμίας, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Πολωνίας. Ομοίως συνελειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίται Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος καί Κιέβου κ. Βλαδίμηρος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος καί ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κορνήλιος της Εκκλησίας Ρωσσίας εν Εσθονία.

Παρέστησαν ωσαύτως ο Εξοχ. κ. Φώτιος Ξύδας, Πρέσβυς της Ελλάδος εν Αγκύρα, ο Έντιμ. κ. Βασίλειος Μπορνόβας, Γενικός Πρόξενος αυτής ενταύθα, ο Εντιμολ. κ. Θεόδωρος Π. Αγγελόπουλος, Άρχων Μ. Λογοθέτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Πρέσβεις καί Γεν. Πρόξενοι των Χωρών προελεύσεως των Προκαθημένων καί άλλων Χωρών, Άρχοντες Οφφικίαλοι, Καθηγηταί-Σύνεδροι του Βιβλικού Συμποσίου, καί πολυπληθές εκκλησίασμα εντεύθεν καί εκ του εξωτερικού.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στα πλαίσια των εορτασμών του έτους 2008, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως έτος αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, όχι μόνο είχε  συγκαλέσει στην Πόλη Σύναξη των Προκαθημένων των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών μεταξύ 9-12 Οκτωβρίου, αλλά και Διεθνές Παύλειο Βιβλικό Συμπόσιο, στο οποίο έλαβαν μέρος τόσο οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των  Ορθοδόξων Εκκλησιών, όσο και επιστήμονες – ειδικοί βιβλικοί θεολόγοι και  καθηγητές απ” όλο τον κόσμο με ανάλογες επιστημονικές εισηγήσεις και  ανακοινώσεις.

Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Οκτωβρίου

Μεταβήκαμε στην Αττάλεια από όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μικρό μέρος των εργασιών του προαναφερθέντος Συμποσίου, αλλά και να επισκεφθούμε τις πόλεις Μύρα και Πέργη (σταθμούς στην Α” περιοδεία του Αποστόλου Παύλου), καθώς και το μουσείο της Αττάλειας. Ειδικά στην πόλη Μύρα της Μικράς Ασίας μάθαμε ότι έζησε και πέθανε τον 4ο μ.Χ. αιώνα ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος επίσης διετέλεσε επί σειρά ετών και Αρχιεπίσκοπος Μύρων.
Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του. Ο Άγιος Νικόλαος είχε γεννηθεί τον 3ο μ.Χ. αιώνα στα Πάταρα της Λυκίας.

Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Οκτωβρίου

Οι δύο πιο σημαντικές μέρες για μας τους Σπαρταλήδες.
Μεταβήκαμε στη Σπάρτη, όπου επισκεφθήκαμε το Μουσείο της και με μεγάλη χαρά είδαμε να εκτίθενται εκεί εκκλησιαστικοί θησαυροί από τους Ιερούς Ναούς μας.
Πιο συγκεκριμένα:
Εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος (μεγάλων διαστάσεων) Βρισκόταν στον υπόγειο ναό του Αγίου Παντελεήμονος, κάτω δηλαδή από τον υπέργειο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Χρονολογείται στο 1ο τέταρτο του 18ου αιώνα.
Εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου (μεγάλων διαστάσεων)
Εικόνα του Παντοκράτορα (μεγάλων διαστάσεων)
Βρίσκονταν στο Γενέσιο της Θεοτόκου, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Σπάρτης. Χρονολογούνται στο 1ο τέταρτο του 18ου αιώνα. Καμπάνα (μεγάλων διαστάσεων).
Βρισκόταν επίσης στο Γενέσιο της Θεοτόκου, του 19ου αιώνα.
Μέρος από ξυλόγλυπτη πύλη Ιερού Ναού, άγνωστο ποιου, του 19ου αιώνα.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε και φωτογραφήσαμε τους δύο σωζόμενους ναούς της Σπάρτης: τα Εισόδια της Θεοτόκου και τη Γέννηση της Θεοτόκου (Μητρόπολη). Ο δεύτερος ναός είναι κλειστός. Στον πρώτο, όμως, μπορέσαμε να μπούμε, χάρη σε κάποιο ντόπιο, φίλο των Ελλήνων, που σε κάθε επίσκεψή μας βρίσκεται εκεί για να μας υποδεχτεί, να μας ανοίξει και να μας κεράσει ένα τσάι. Τελέσαμε ένα σύντομο τρισάγιο στη μνήμη του αοιδίμου μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, του αειμνήστου πρωτοπρεσβυτέρου Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου και όλων των κληρικών και λαϊκών που ετάφηκαν στους περιβόλους των εκκλησιών της Σπάρτης. Η επόμενη ημέρα, όμως, μας επεφύλασσε και τις μεγαλύτερες συγκινήσεις του ταξιδιού. Πρωί πρωί πήγαμε πάλι στα Εισόδια της Θεοτόκου και τελέσαμε Θεία Λειτουργία μέσα στον ερειπωμένο ναό, στην οποία «χοροστάτησε» ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πισιδίας κ. κ. Σωτήριος και η οποία ολοκληρώθηκε με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Δεν μπορεί κανείς εύκολα να μεταδώσει με λόγια τα συναισθήματα που βιώσαμε. Μέσα στην πρωινή ψύχρα του 1000 μέτρων οροπεδίου, στα βάθη της ανατολής, ένας ορθόδοξος παπάς πρoσέφερε τα τίμια δώρα, οι πιστοί λαϊκοί ως χορός ιεροψαλτών συνόδευαν τις ευχές που ανέπεμπε ο λειτουργός, μια ορθόδοξη κορεάτισσα έψελνε με φωνή αγγέλου ύμνους μεταφρασμένους στη γλώσσα της και ένας ρώσος απήγγελλε το «πάτερ ημών» και το «πιστεύω» στη δική του γλώσσα. Αυτή η συνάντηση πολιτισμών και γλωσσών, κάτω από την σκέπη της
ορθοδοξίας, σε ένα μη φιλόξενο σημείο του κόσμου μας συγκλόνισε.
85 χρόνια μετά από την καταστροφή και τον ξεριζωμό, ένα λευκό περιστέρι φτερούγισε ανάμεσα στα δοκάρια της οροφής. Σκέφτηκα ότι μεταφέρει την αγαλλίαση των ψυχών όλων εκείνων των προγόνων μας που για ολόκληρες γενιές έζησαν, μεγαλούργησαν και πέθαναν σε αυτά τα χώματα.
Και δεν είναι μόνο η μυσταγωγία τού να ακούς το Ευαγγέλιο μέσα σε αυτό το χώρο, είναι και η συγκίνηση του να πραγματοποιείται ένα όνειρο με το οποίο έχεις μεγαλώσει από παιδί. Ήταν όμως και η αγωνία να μην προκαλέσουμε αντίδραση από κάποιους που δεν βλέπουν με καλό μάτι τέτοιες επισκέψεις. Όλα πήγαν κατ” ευχήν και εμείς πλησιάσαμε στο τέλος του ταξιδιού μας με επίσκεψη στην Αντιόχεια της Πισιδίας, περνώντας βέβαια και από την πανέμορφη λίμνη του Εγιρδήρ, με μια στάση και στο μαγευτικό Νησί.