Home Δράσεις Κοινή εκδήλωση Ιωνικού Συνδέσμου και Ένωσης Σπάρτης Μ.Ασίας στην Ομορφοκκλησιά

Κοινή εκδήλωση Ιωνικού Συνδέσμου και Ένωσης Σπάρτης Μ.Ασίας στην Ομορφοκκλησιά

by Ένωση Σπάρτης

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε από τον Ιωνικό Σύνδεσμο και την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας η επίσκεψη στην Ομορφοκκλησιά.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Γιάννης Κοντίτσης, καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους των δύο συλλόγων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη και τους δήμους Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας για την συμπαράστασή τους. Υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι ο Ιωνικός Σύνδεσμος και η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας από το 2015, μετά από την κοινή συνάντηση των δύο διοικητικών συμβουλίων έχουν υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιούν εκδηλώσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν θέματα που αφορούν στην Νέα Ιωνία. Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γνωστή από παλιά σαν ” Όμορφη Εκκλησιά “, στη μέση περίπου της ακατοίκητης περιοχής ανάμεσα στο Γαλάτσι και στον Περισσό, εκεί πού αρχίζουν να υψώνονται τα Τουρκοβούνια, ήταν και είναι συχνός τόπος επίσκεψης για τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας. Ένα μικρό εκκλησάκι (συνολικές διαστάσεις 10.52X 11.02μ.), ρυθμού σταυρωτής με τρούλο, εγγεγραμμένη σε τετράγωνο, με παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά και νάρθηκα στη δυτική, πού εξέχει με μικρό δόντι στη βορεινή πλευρά. Στην ανατολική της όψη προβάλλουν δύο τρίπλευρες αψίδες, των ιερών του κυρίου ναού και του παρεκκλησίου. Ο επισκέπτης παρατηρεί αμέσως την λιτή διακόσμηση στις εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων χωρίς όμως να έχει την δυνατότητα να δει εσωτερικά την εκκλησία. Αυτή ακριβώς την δυνατότητα έχουμε σήμερα. Να θαυμάσουμε την εκκλησία εσωτερικά αφού πρώτα οι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης μας παρουσιάσουν την ιστορία του μνημείου καθώς και τις αγιογραφίες. Κυρίως δε να θαυμάσουμε τον Παντοκράτορα, μοναδικό για πολλούς ζωγράφους και ερευνητές.

Στη συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και την ευλογία του Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ και συνεχάρη τους δύο συλλόγους για αυτή την πρωτοβουλία…

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και παιδείας της Νέας Ιωνίας Χρήστος Χατζηιωάννου, συνεχάρη και αυτός την πρωτοβουλία αυτή τονίζοντας ότι οι φορείς της Νέας Ιωνίας προσφέρουν πάντα πολλά στον Πολιτισμό, πόσο μάλλον όταν συνεργάζονται, όπως στην περίπτωσή μας.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Γαλατσίου Μάνος Ελευθερίου, σημείωσε τη σημασία της Ομορφοκκλησιάς στην περιοχή, τα έργα που γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου και ότι στα σχέδια του δήμου είναι να είναι επισκέψιμος ο χώρος μελλοντικά.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, ανά τους αιώνες, τονίζοντας ιδιαίτερα στο ότι οφείλει την ονομασία της στον Σουλιώτη ήρωα της Επανάστασης του ’21 Λάμπρο Βέικο, ο οποίος είχε σκοτωθεί στην μάχη του Ανάλατου, στο Φάληρο. Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αφού ουσιαστικά είναι ένας υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης – επίσκεψης, ο αρχαιολόγος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κώστας Σαρρής, που ανέλυσε με πολλές λεπτομέρειες την ιστορική διαδρομή του μνημείου αλλά και την αρχιτεκτονική του εμφάνιση και την αγιογράφησή του.

Ακολούθησε η ομιλία του ζωγράφου – συγγραφέα βιβλίων για τη Βυζαντινή Τέχνη, Νίκου Κακαδιάρη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο κτίσιμο της Ομορφοκκλησιάς κατά τον δωδέκατο αιώνα επί Κομνηνών.

Μίλησε διεξοδικά για τον πίνακα «η προσκύνηση των μάγων» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, λέγοντας ότι αυτός παραγγέλθηκε από την Φραγκισκανική αδελφότητα, κατά την επίσκεψή του στη μονή στο Ηράκλειο και παραθέτοντας στοιχεία που ο ίδιος έχει αξιολογήσει (κίνηση των ενωμένων δακτύλων κ.λπ.) θεώρησε, ότι επιρροή αυτών υπάρχει στον Παντοκράτορα του θόλου.:

Στη συνέχεια το Βυζαντινό οργανικό και φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Αλίμου παρουσίασε έξοχα τα παρακάτω οργανικά έργα της λόγιας Βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακά τραγούδια.

  1. “Μέρα μέρωσε “, Δωδεκανήσων (Κάλυμνος), σε ήχο Α και 4/σημο ρυθμό. 
  2. “Δεξιοτεχνική σύνθεση “, σε ήχο Δ του σκληρού διατόνου και 4/σημο ρυθμό. 
  3. “Σύνθεση του Δημήτρη Καντεμίρη ” (17ος αι.), σε ήχο πλ. Δ  και 10/σημο ρυθμό. 
  4. “Άγιε μου Γιώργη Σκυριανέ “, Σποράδων (Σκύρος), σε ήχο πλ. Β και 4/σημο ρυθμό. 
  5. ” Σύνθεση Αντώνη Κυριαζή ” (19ος αι.), σε ήχο πλ. Α και 10/σημο ρυθμό. 
  6. “Παραξυπνήματα”, Δωδεκανήσων  (Ρόδος), σε ήχο  πλ. Α του σκληρού διάτονου και 6/σημο δακτυλικό ρυθμό. 
  7. “Πρόλογος του Πετράκη ” (18ος αι.), σε ήχο Δ του σκληρού διατόνου και 4/σημο ρυθμό.

Στο οργανικό και φωνητικό σύνολο συμμετείχαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου:

Φίλιππα Κοκορομύτη, Ζωή Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνα Σκήπου, Κίμων Πλεμμένος, τραγούδι

Αθανάσιος  Τσίμπης, Σοφία Κώτσιου, Πέτρος Παπαθανασίου, κανονάκι,

Νικήτας Γκενώσης Βαγενάς, ούτι, Κωσταντία Τσίμπη, πολίτικο λαούτο, Ελένη Θεοδωρούδη, ταμπουρά, Ιωάννης Ελευθερίου,

Αλέξης Χαβάκης, Νικόλαος Βογιατζής, λύρα, Ελένη Κασάπη, σαντούρι, Νικόλαος Κουρπάς, Νικόλας Πλεμμένος, Ανδριάνα Χατζηγιάννη, κρουστά

Διδασκαλία – διεύθυνση: Ιωάννα Αγγέλου, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

Στο τέλος της ωραίας εκδήλωσης, ο ζωγράφος – συγγραφέας Νίκος Κακαδιάρης ξενάγησε μεγάλο αριθμό των παρισταμένων στον ναό αυτό, εξηγώντας, όχι μόνο τα θέματα που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες, αλλά και την αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής σύμφωνα με την οποία έχουν ζωγραφιστεί οι τοιχογραφίες του Ναού της Ομορφοκκλησιάς.


Related Articles