Αρχική Δράσεις Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Σμύρνη

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Σμύρνη

Από Ένωση Σπάρτης

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, πολλοί Έλληνες βρεθήκαμε στην αγαπημένη μας Σμύρνη, για να παραστούμε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Υψώσεως των εικόνων- Ημέρα της Ορθοδοξίας.

Μετά από παραίνεση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου, 250 περίπου απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων ανταμώσαμε «στη Σμύρνη της καρδιάς μας», για να διατρανώσουμε πως δεν ξεχνάμε από πού προερχόμαστε αλλά και να τιμήσουμε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τελώντας μνημόσυνο.

Τις τρείς αυτές μέρες, η Σμύρνη ένοιωσε την ελληνική ανάσα και με την παρουσία μας θέλαμε να συνδράμουμε στις προσπάθειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την ανασύσταση της Μητρόπολης Σμύρνης. Κοντά μας, αυτό το τριήμερο ήταν ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη κ.Αργυρώ Παπούλια. Κυριολεκτικά μας αγκάλιασαν και μας άνοιξαν τις πόρτες του Προξενείου και της Μητρόπολης Σμύρνης για να μας ξεναγήσουν, να μας κεράσουν, να μας ενημερώσουν.

Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.

Το Σάββατο το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το Γενικό Προξενείο στην ιστορική προκυμαία – δωρεά του Εμμανουήλ Καπετανάκη – όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους του, από την αγαπητή Πρόξενο κ. Αργυρώ Παπούλια και τον σύζυγο της κ. Νίκο Στεφάνου,πάντα χαμογελαστούς και ευγενέστατους, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε και για το ιστορικό του κτιρίου αλλά και για τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης δια μέσου της Γενικής Προξένου για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά πρωτίστως για ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο λαών.Aνταλλάξαμε δώρα και πήραμε μαζί μας, για τις αναμνήσεις μας, πολύτιμες φωτογραφίες.

Το Σάββατο το βράδυ σε αίθουσα παρακείμενου ξενοδοχείου όλοι οι εκδρομείς-επισκέπτες συναντηθήκαμε και ξεφαντώσαμε τραγουδώντας και χορεύοντας μικρασιάτικα τραγούδια αλλά και χορούς των νησιών μας. Δίπλα μας η Γενική Πρόξενος κ. Αργυρώ Παπούλια και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος που απηύθυναν και χαιρετισμούς.

Η παρουσία μας στη Σμύρνη, ολοκληρώθηκε με μία επιβλητική θρησκευτική τελετή στον ναό του Αγίου Βουκόλου την Κυριακή το πρωί προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και παρουσία της Γενικής Προξένου στη Σμύρνη κας Αργυρώς Παπούλια και του Συνταγματάρχη κ. Αγγελόπουλου, εκπροσώπου της Ελλάδας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στη Σμύρνη. Στην κατάμεστη ελληνική εκκλησία από Έλληνες και όχι μόνο, παρακολουθήσαμε την τελετή της ανύψωσης των εικόνων, που ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση των ιερών εικόνων, γύρω από την εκκλησία. Τις ιερές εικόνες κρατούσαν κατά την διάρκεια της περιφοράς, όλοι οι επίσημοι, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Σμύρνη κ. Γεώργ. Θεοδωρίδης. Η συγκίνηση όλων μας δεν περιγράφεται με λόγια.

Την Ένωση Σπάρτης εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Κοσμάς Χατόγλου και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.Π.) Ν. Ιωνίας, ο Πρόεδρός του, Λουκάς Χριστοδούλου.


Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Περισσότερα