Με τον κ. Σταϊνχάουερ υπήρξε μια μακρά επαφή, μέσω ενός καλού φίλου της Ενώσεως του κ. Π. Πλαγιαννάκου, γιατί γνωρίζαμε ότι ασχολείτο με ένα θέμα που πάντα μας ηλέκτριζε: τι κοινό ιστορικά έχει υπάρξει που να συνδέει τη Λακωνική Σπάρτη με τη δική μας την Πισιδική. Έχοντας πολλά χρόνια υπηρετήσει ως έφορος Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ο κ. Σταϊνχάουερ είχε μελετήσει ευρήματα και βιβλιογραφία, που έτειναν να δίνουν ικανή στήριξη ιστορικά στην ύπαρξη καταβολών από Λάκωνες αποίκους στην Αρχαία Πισιδία (νομίσματα, αγάλματα κ.λπ.).
Μέσα από κείμενα, όχι μόνο των κλασικών χρόνων, αλλά και μετέπειτα των χρόνων του Μεγ. Αλεξάνδρου (Σαγαλασσός, πρώτη Πολιτεία των Πισιδών και φίλη της Σπάρτης), των Ελληνιστικών χρόνων (Πολύβιος), των ρωμαϊκών (με την ανάδειξη ενός πλήθους πισιδικών πόλεων, μεταξύ των οποίων και η γειτόνισσα πολιτεία της Βάριτος) και βέβαια των Πρωτοχριστιανικών χρόνων (όπου η Πισιδία αριθμούσε πολλές επισκοπές) , ο ομιλητής ανέδειξε πολλά κοινά στοιχεία: τραχύς βίος, ανδρεία, υπερηφάνεια, πολεμική αρετή, λατρεία κοινών θεών (κυρίως των Διοσκούρων και της μεγάλης θεάς Άρτεμης), αυστηρότητα στα ήθη και απέριττες γραμμές στην αρχιτεκτονική.
Τον ομιλητή παρουσίασε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 στην φιλόξενη αίθουσα της Ένωσης Σπάρτης Μ.Ασίας ο πρόεδρος Χάρης Σαπουντζάκης ο οποίος και αναφέρθηκε στις βασικές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της Πισιδικής Σπάρτης.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης, οι επικεφαλής παρατάξεων κ. Π. Μανούρης και Δεσπ. Θωμαΐδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τη Λακωνική κοινότητα Αθηνών.