Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας "Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών"|Πέμπτη, Απριλίου 15, 2021
Είστε εδώ: Home » Δράσεις » Μια μεγάλη σε μηνύματα εκδήλωση της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας
  • Ακολουθήστε μας

Μια μεγάλη σε μηνύματα εκδήλωση της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας 

Μια μεγάλη  σε  μηνύματα εκδήλωση της  Ένωσης  Σπάρτης  Μ. Ασίας

 Τα θλιβερά, όσο και τραγικά, γεγονότα, αργά τη νύχτα της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια της Γαλλίας και αμέσως μετά το βράδυ της 15ης του μηνός στην Τουρκία υποχρέωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας ν’ αναστείλει κάθε δημοσιοποίηση μιας πολύ σημαντικής σε μηνύματα εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Πνευματικό της Κέντρο, νωρίς το βράδυ της 14ης Ιουλίου. Το πράττει τώρα, 15 ημέρες μετά.

Επρόκειτο για μια συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων, που τους συνδέει η κοινή καταγωγή τους από την πόλη Σπάρτη της Μικρασίας, αλλά και το στοιχείο του ξεριζωμού, αφού οι πρώτοι, οι Έλληνες ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους Σπάρτη με τη μικρασιατική καταστροφή, το 1922, ενώ οι δεύτεροι εγκατεστημένοι από αιώνων στη Δυτική Μακεδονία, υποχρεώθηκαν με τη Συνθήκη της Ανταλλαγής, το 1924, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εγκατασταθούν στα άδεια σπίτια των Ελλήνων της Σπάρτης.

«Ξεριζωμένοι» και οι μεν και οι δε αν και βέβαια με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις οι δεύτεροι.

Μια συνάντηση με αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, ώστε να υπάρχει, κατά κάποιον τρόπο, μια αριθμητική ισότητα, εφόσον το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το επίσημο δείπνο, δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να υπερβεί έναν αριθμό λίγο μεγαλύτερο από τα 100 άτομα, δεδομένου ότι οι Τούρκοι ήταν ήδη 50.

Η Ένωση Σπάρτης παρακλήθηκε να φιλοξενήσει για μια ημέρα, αυτά τα λεγόμενα «παιδιά της Λωζάνης» και δεν το αρνήθηκε. Υπάρχουν λόγοι σοβαροί, εθνικοί και θρησκευτικοί. Και το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν αργότερα οι επισκέπτες για τη φιλοξενία και το επίπεδο των ξεριζωμένων Ελλήνων, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που ταλανίζει σήμερα τη χώρα μας.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη αρτισύστατη χορωδία της Ένωσης, υπό τη διεύθυνση του κ. Στάθη Ουλκέρογλου, η οποία παρουσίασε ένα πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια, αλλά και ένα τραγούδι τούρκικο το οποίο Τούρκοι και Έλληνες τραγουδούσαν στην πατρίδα, πριν το 1922.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χάρης Σαπουντζάκης μιλώντας ανάμεσα στους καλεσμένους ξεκίνησε μ’ ένα καλωσόρισμα  και στις δύο γλώσσες και ύστερα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει κι απ’ τις δυο πλευρές, ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, για καλύτερη προσέγγιση Ελλήνων και Τούρκων της Σπάρτης, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις νεότερες γενιές. Έτσι αναπτύχθηκε ένα σχέδιο προγράμματος που περιελάμβανε πολιτιστικές ανταλλαγές, εκδόσεις και επισκέψεις οι οποίες ξεκίνησαν από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, προσκεκλημένου της Ενώσεως στη Σπάρτη για τον καθαγιασμό των σωζομένων ναών της, η οποία με την ευρεία δημοσιότητα που είχε πάρει και στις δύο χώρες βοήθησε πολύ στην αλληλοπροσέγγιση.

Ακολούθησαν συναυλίες και εκθέσεις στο Πανεπιστήμιο της Σπάρτης από τον κ. Στάθη Ουλκέρογλου και Στράτο Ευθυμίου ενώ από την άλλη πλευρά είχαμε την έκδοση 2 σημαντικών βιβλίων από Τούρκο με έκδηλη τη φιλελληνική διάθεση, που παρουσιάζουν στοιχεία της ζωής και δράσεις της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλης. Στα τελευταία 2-3 χρόνια η τουρκική πλευρά έχει να επιδείξει μια εξαιρετικά καλή διάθεση συνεργασίας, όπως αυτή φαίνεται κι από την ανταπόκριση του τελευταίως εγκατασταθέντος στην ιστορική μητρόπολη Πισιδίας από τις κρατικές αρχές της Σπάρτης, του σεβασμιοτάτου κ.κ. Σωτηρίου.

Ο πρόεδρος τελειώνοντας τόνισε ότι αυτή η συνάντηση  θα δώσει ισχυρά μηνύματα και προς τις δύο χώρες, που βέβαια πάντα ένα τραυματικό παρελθόν θα πρέπει σιγά σιγά να επουλωθεί, χωρίς βέβαια να παραμερίζεται και να παραγράφεται η Ιστορία.

Ευχαρίστησε θερμά το σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Γαβριήλ και τη δημοτική αρχή, που με την παρουσία τους αναβαθμίζαν την εκδήλωση καθώς και την «Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού» για τη συμβολή της στη διερμηνεία της βραδιάς.

Αμέσως μετά παρακλήθηκε ν’ απευθύνει χαιρετισμό ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ.

Ο σεβασμιότατος με λόγο λιτό αλλά και ουσιαστικό, αναφέρθηκε στην παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρασία, επί χιλιετίες και την ακολουθήσασα συνύπαρξη των δύο λαών και των δύο θρησκειών, πριν να ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου και των διώξεων.

Συγχάρηκε την Ένωση Σπάρτης για την πρωτοβουλία της ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας δια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με στόχο την καταλλαγή και τη συμφιλίωση, μέσα από το Χριστιανικό Πνεύμα της αγάπης και της αποδοχής του αλλοεθνούς και του αλλόθρησκου, μέσα σ’ έναν κόσμο που σπαράσσεται από τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο του είπε ότι πέραν των άλλων χαρακτηρισμών που του έχει απονείμει θα μπορούσε σήμερα να του δώσει και τον τίτλο του καλοπροαίρετου «γεφυροποιού»!

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο σεβασμιότατος χειροκροτήθηκε θερμά από τους Τούρκους καλεσμένους!

Ακολούθησε η πρώτη απονομή διάκρισης. Κλήθηκε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης ν’ απονείμει ειδική πλακέτα στον δόκτορα κ. M. Bulbul, ο οποίος είναι κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Σπάρτης και σημαντικός παράγων στα δημοτικά πράγματα. Αντ’ αυτού ωστόσο παρέλαβε την πλακέτα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του κ. Bulbul, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Bayram Aycun.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τους επισκέπτες εκ μέρους του λαού της Ν. Ιωνίας και εξέφρασε τη χαρά του ότι για πρώτη φορά ο δήμος υποδέχεται τόσους πολλούς και σημαντικούς Τούρκους.

Παρακάλεσε να μεταφερθούν τα ειλικρινή αισθήματα εκτίμησης στο δήμαρχο και το νομάρχη της Isparta και προσέφερε εκ μέρους του δήμου, αναμνηστικό δώρο.

Τελειώνοντας δήλωσε ότι χαίρεται για τις προσπάθειες πολιτιστικών ανταλλαγών της Ενώσεως Σπάρτης.

Η δεύτερη απονομή διάκρισης έγινε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας κ. Χρήστο Αναμουρλόγλου, ο οποίος άλλωστε, όπως δήλωσε είναι κατά το ήμισυ Σπαρταλήδικης καταγωγής. Ο κ. Αναμουρλόγλου απένειμε την πλακέτα στο δημοφιλέστερο πρόσωπο της Τουρκικής αποστολής, την κ. Melek Aglasunlu, η οποία είναι «μουχτάρισσα» (συνοικιακή σύμβουλος) στην ελληνική συνοικία της Σπάρτης, όπου βρίσκονται οι 2 σωζόμενοι ναοί της και από τη θέση της αυτή έχει ξεχωριστά συμβάλει στις προσπάθειες για επισκευές τους, αλλά κι έχει φιλοξενήσει στα τελευταία χρόνια Έλληνες επισκέπτες της Σπάρτης.

Η κ. Μελέκ θα «κλέψει» μετά τις εντυπώσεις με την προβολή εικόνων από τη «Φιλελληνική» της δράση.

Όμως κανείς δεν περίμενε ότι ο ηλικιωμένος άνθρωπος που με πολύ τρακ ανέβηκε στο βήμα για να πάρει την τιμητική διάκρισή του, ο πρόεδρος του συλλόγου των «Ανταλλαγέντων της Σπάρτης», ο κ. Omer Konuk θα συγκινούσε μέχρι δακρύων τους πάντες. Παραλαμβάνοντας από τον δωρητή της Ένωσης, αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Παύλο Θωμόγλου την πλακέτα, άφησε να ξεχειλίσει ένα ορμητικό κύμα «φιλελληνισμού»! Μίλησε για τα σπίτια που μένουν και που περιμένουν να ξαναδούν τους πρώτους ιδιοκτήτες τους, τους Έλληνες, για τα δένδρα που εκείνοι είχαν φυτέψει κι εξακολουθούν ν’ ανθίζουν, για τα δρομάκια και τις γέφυρες, που ακόμα και σήμερα φέρουν τα ελληνικά τους ονόματα, για τα αηδόνια, που φώλιαζαν στος ροδώνες και μελωδούσαν γλυκά την άνοιξη, αλλά πια από τότε που έφυγαν οι Έλληνες βουβάθηκαν και δεν ξανατραγούδησαν!

Αλλά το εορταστικό μέρος δεν είχε τελειώσει ακόμα. Στη σκηνή ανέβηκε η λαϊκή ορχήστρα των Τούρκων, η οποία ξεσήκωσε όλο το ακροατήριο που τραγουδούσε μαζί της. Όταν μάλιστα ένα τραγούδι τραγουδήθηκε στα τούρκικα αλλά και στα ελληνικά από τον γνωστό τραγουδιστή Ζαχαρία Καρούνη, χάλασε ο κόσμος!

Και ήρθε η μεγάλη έκπληξη: οι Τούρκοι είχαν φέρει μαζί τους πολλά και πρωτότυπα προσωπικά δώρα από τις αρχές της Σπάρτης για τον δήμαρχο της Νέας Ιωνίας, για τον σεβασμιότατο μητροπολίτη, για την Ένωση Σπάρτης. Προσωπογραφίες φτιαγμένες από μετάξινο χαλί, όλα τα παράγωγα του ροδελαίου, μικρά κεντητά χαλιά με ευχές κ.λπ.

Στο σημείο αυτό άρχισε το επίσημο δείπνο. Όλοι οι καλεσμένοι πέρασαν στη μεγάλη αίθουσα εκθέσεων, η οποία είχε μετατραπεί σ’ έναν καλαίσθητο χώρο, όπου σε κάθε τραπέζι υπήρχαν τριαντάφυλλα, προσωπικά συμβολικά δώρα και σημαίες και των δύο χωρών.

Η αίθουσα γέμισε από ήχους σύγχρονης ελληνικής μουσικής, καθώς σε φιλική ατμόσφαιρα, Έλληνες και Τούρκοι, με τη βοήθεια διερμηνέων συζητούσαν και αντάλλασαν φωτογραφίες και τηλέφωνα. Σε λίγο ο επικεφαλής του συγκροτήματος ανέβηκε πάλι στο βήμα και προσκάλεσε τους συνδαιτημόνες να τραγουδήσουν και να χορέψουν! Και αυτό έγινε με περισσή διάθεση και κέφι!

Περασμένα μεσάνυχτα το δείπνο τελείωσε και Έλληνες και Τούρκοι έδωσαν ραντεβού, πλέον στη Σπάρτη!

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός των προαναφερθέντων: ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Επιφάνιος, οι αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων: κ.κ. Παν. Μανούρης, Δέσποινα Θωμαΐδου, Γ. Τσοπανίδης, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτου Πισιδίας κ. Στ. Τσερπάνης ο οποίος και διάβασε τον χαιρετισμό του, εκπρόσωποι του σωματείου «Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού» και των σωματείων: Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Παρλαλήδων, ο δημοσιογράφος κ. Βασ. Μαγκαναδέλης, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως αλλά και ορισμένα μέλη που είχαν ειδικό λόγο να παρευρίσκονται, θα πρέπει να αναγνωρισθεί η πολυήμερη προετοιμασία της εκδήλωσης από το Δ.Σ. και ειδικότερα εκτός του προεδρείου από τον κ. Κοσμά Χατόγλου  και  από τις κυρίες Ξένια Παλλιόγλου και Βασιλεία Ζαχαράκη.